27/10/23

Empreses d'Olesa participen a una sessió formativa sobre ciberseguretat

L’Associació Industrial Olesa - ASINOL, en col·laboració amb l'Ajuntament d'Olesa, ha organitzat una xerrada informativa adreçada a les empreses del municipi sobre com prevenir els atacs informàtics i millorar la seva ciberseguretat.

Image
Sessió de ciberseguretat a empreses

Josep de la Casa, formador de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ha explicat que l’Agència va detectar i va fer seguiment de més de 4.424 milions de ciberatacs l’any passat, dels quals 2.175 van esdevenir un incident efectiu de seguretat. La xifra de ciberatacs detectats és 20 cops superior respecte de l’any 2021.

Audio file

Destaca l’increment exponencial de la quantitat de correus maliciosos rebuts en els entorns digitals. L’Agència va gestionar 400.000 correus maliciosos el 2021 i el 2022 en va gestionar 594,5 milions.

De la Casa també ha destacat la importància de formar al personal de la empresa en aquest àmbit i d’invertir en ciberseguretat, no només per evitar virus, sinó en tenir cura de la informació i les dades, fer còpies de seguretat i cuidar la reputació online del web i de les xarxes socials.

Audio file

D’altres dades destacades que s’han donat és que la durada mitjana d’una aturada causada per un ransomware és de 16 dies i 1 de cada 3 organitzacions ha experimentat casos de fuites de dades des de telèfons mòbils. Tot i això encara hi ha molt desconeixement sobre la importància de millorar la ciberseguretat i per això la importància d’aquestes formacions per a prendre consciència.

Audio file

La dotzena d’empreses assistents a l'Auditori de la Casa de Cultura son de diferents sectors empresarials del municipi. Els participants també han exposat els seus dubtes als experts de l’Agència Catalana de Ciberseguretat, al formador i als enginyers en telecomunicacions que també han explicat casos pràctics.

El regidor de Promoció Econòmica i Activitats, Domènec Paloma, ha estat l’encarregat de cloure la jornada destacant la importància de la ciberseguretat i reinvindicant més participació de les empreses en aquest tipus de formacions. Els experts calculen que els darrers atacs de ransomware han costat aproximadament 10.000 milions d’euros i el 40% d'empreses no es recuperen després d’una pèrdua de dades massiva.

I és que la ciberextorsió s’ha convertit en un problema seriós per a organitzacions de tota mida, tant les grans corporacions com petites i mitjanes, força menys protegides. De fet, aquest tipus de cibercrim, basat en el xantatge, s'ha disparat i ha arribat a xifres rècord. Entre gener i juny d'aquest any s'han detectat 773 atacs més d'aquest tipus que el primer semestre del 2022, és a dir, el ritme d'aquests ciberatacs ha crescut tant que ja se n'han registrat el 80% dels que es van donar en tot l'any passat.