L'Ajuntament d'Olesa organitza una excursió nocturna per veure Els Perseids
La sortida serà dissabte, 13 d’agost, coincidint amb Els Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç, fenomen astronòmic que és una pluja d'estels fugaços molt intensa que s'encenen en entrar a l'atmosfera terrestre.
Després de dos anys suspesa a causa de la pandèmia, el Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha tornat a organitzar enguany una de les activitats més esperades a l'estiu: l’excursió, en horari de nit, fins al Pla del Fideuer per observar Els Perseids. La sortida serà dissabte, 13 d’agost, coincidint amb les popularment conegudes com a Llàgrimes de Sant Llorenç, que és una pluja d'estels fugaços molt intensa que s'encenen en entrar a l'atmosfera terrestre.
L’activitat començarà a les 20.00 h i el punt de trobada serà l'aparcament del pavelló municipal Salvador Boada (carrer d’Urgell, s/n), des d’on començarà la ruta fins al Pla del Fideuer. El Pla del Fideuer és un gran coll de Muntanya entre Olesa de Montserrat i Vacarisses, una de les zones més allunyades, amb el cel més clar i amb menys contaminació lumínica de la zona. Aquest gran coll de muntanya també es caracteritza per ser planer i amb grans camps de visió, sense muntanyes altes que impedeixin contemplar el firmament. L’observació astronòmica dels estels fugaços es farà fins a aproximadament les 00.30 h, aprofitant les hores considerades millors per contemplar-los.
Per participar en la sortida cal portar aigua, sopar, calçat, llanterna i roba adequada (és recomanable dur roba d’abric). Durant l'excursió nocturna, es caminaran 9 quilòmetres i la dificultat és mitjana. La inscripció és gratuïta i es pot fer a través del correu electrònic rutes@olesademontserrat.cat.
Què són Els Perseids?
Els Perseids són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. S'anomenen Perseids en referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea. Aquest cometa descriu una trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d'aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.
La pluja de meteors es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n'observen més és entre els dies 8 i 14 d'agost, i assoleix un màxim d'activitat al voltant del 12 d'agost, quan es poden veure fins a 100 meteors per hora, segons l'any. La intensitat d'aquesta pluja de meteors i l'època de l'any en què es produeix fan dels Perseids una de les pluges d'estels més populars i fàcils de gaudir. Els Perseids s'anomenen també llàgrimes de Sant Llorenç per la proximitat de la festa de Sant Llorenç al màxim de la pluja. Com que els Perseids apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat en una graella.