10/08/21

Suspesa per segon any consecutiu l’excursió per observar les llàgrimes de Sant Llorenç al Pla del Fideuer

A causa de la situació de pandèmia i d’acord amb les mesures establertes, l’Ajuntament d’Olesa no organitzarà una de les activitats del Departament de Medi Ambient més esperades de l'any

Image
Imatge nocturna de l'excursió que es feia per observar la pluja d'estels

Després de la suspensió de l’any passat, aquest mes d’agost tampoc es farà la tradicional excursió nocturna per observar la pluja d’estels de les llàgrimes de Sant Llorenç al Pla del Fideuer. Per prevenció i amb l’objectiu d’evitar aglomeracions queda suspesa una activitat que organitza l’Ajuntament d’Olesa des del 2015, amb una gran participació.

La sortida estava prevista per aquest cap de setmana, el més proper al 12 i 13 d’agost, moment en què es pot contemplar la pluja de meteors de manera òptima. La participació en aquesta activitat sempre és elevada, amb grans aglomeracions, i per precaució s’ha optat per suspendre de nou l’excursió nocturna al Pla del Fideuer.

La limitació de les reunions a un màxim de 10 persones és una de les mesures vigents a Catalunya contra la covid-19 i, en aquest sentit, des de l’organització s’ha arribat a valorar l’opció de realitzar les sortides de forma fragmentada. Finalment, tenint en compte que hi havia unes 150 persones que no volien perdre’s la cita, s’ha considerat inviable poder satisfer la demanda total mitjançant grups reduïts repartits en diferents dies.

L’excursió nocturna per observar les llàgrimes de Sant Llorenç al Pla del Fideuer és una proposta gratuïta que s’ofereix dins de les activitats guiades i dels viatges de natura que promociona l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat. Tot i que n’ha fet alguna de forma puntual i amb estrictes mesures de seguretat, ja fa un any que l’Ajuntament no organitza activitats guiades regularment degut a la situació de pandèmia.

El Pla del Fideuer és un gran coll de Muntanya entre Olesa de Montserrat i Vacarisses, una de les zones més allunyades, amb el cel més clar i amb menys contaminació lumínica de la zona. Aquest gran coll de muntanya també es caracteritza per ser planer i amb grans camps de visió, sense muntanyes altes que impedeixin contemplar el firmament. Des de l’organització asseguren que l’any vinent tornaran a valorar la situació amb l’objectiu de reprendre una de les activitats més esperades de l’any pel conjunt d’olesans i olesanes.

L’espectacle dels Perseids

Els Perseids són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. S'anomenen Perseids en referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea. Aquest cometa descriu una trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa la seva cua.

En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d'aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. La pluja de meteors es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n'observen més és entre els dies 8 i 14 d'agost, i assoleix un màxim d'activitat al voltant del 12 d'agost.