El conreu de l'olivera a Olesa de Montserrat és un conreu tradicional, de secà i que històricament servia per a complementar la resta de l'activitat agrícola. Així, en el segle XV ja es té constància de l'existència de molins d'oli. El nombre de molins existents a la vila van arribar a un màxim de 12 entre els segles XVIII i XIX, reduint-se finalment fins a 6 molins fins a començaments del segle XX.
L'any 1912 es va iniciar la construcció del darrer molí d'oli de la Vila. Aquest molí es va construir gràcies a l'associació de molts productors locals que amb aquest molí volien resoldre els problemes que tenien amb la resta de molins locals existents. Des del començament, es va conèixer com a Molí Nou i és el darrer que resta operatiu a la nostra vila.
En els seus inicis, aquest molí ja va incorporar els avanços tècnics de l'època. En concret, va substituir la tracció animal, típica de l'època, per fer girar les pedres de molturar les olives per electricitat, aprofitant-se del seu ús per part de la industria tèxtil. Com que el molí ja es va quedar petit en aquest primer any, l'any 1913 es va iniciar la construcció de 12 voltes catalanes que han arribat sense pràcticament canvis fins als nostres dies i que es poden visitar.
Sortosament, amb l'esforç de molts olesans i olesanes, recentment hem pogut celebrar el primer centenari del Molí de l'Oli, que actualment està gestionat per la Fundació Agrícola Olesana, F. P. (fundada l'any 1992), que és la entitat que va heretar el patrimoni de les antigues càmeres agràries quan aquestes van ser dissoltes.
L'any 2006 es va realitzar la darrera renovació tecnològica important del molí, substituint-se les premses tradicionals per un modern decanter de dues fases, fent-se una aposta decidida per la qualitat de l'oli obtingut. En anys posteriors, s'han realitzat altres millores en les instal•lacions amb la incorporació de maquinària per la neteja de les olives abans de fer l'oli i una nova centrífuga ecològica que redueix el consum de l'aigua, millores totes elles encaminades a millorar la qualitat tradicional de l'oli olesà. Ja en les Exposicions Universals de Barcelona dels anys 1898 i de l'any 1929, el llavors "Sindicato Agrícola Olesanés" havia rebut diversos premis i distincions per la qualitat de l'oli olesà.
El conreu de l'olivera a Olesa es caracteritza per la seva varietat: Palomar o Olesana. És una varietat autòctona del nostre municipi i que només trobarem en la nostra vila i en menor mesura en les viles veïnes de la nostra contrada. Les característiques principals de la nostra varietat són que els arbres tenen un port erecte, el fruit té poca capacitat de retenció, és a dir, es pot despendre amb facilitat de l'arbre i el tamany del fruit és de tipus mitjà / gros. Organolèpticament destaca per produir un oli equilibrat amb un afruitat mig.