25/07/24

L'Ajuntament d'Olesa fa una crida a la ciutadania per participar en l'elaboració de l'Agenda Urbana

El document definirà els projectes i actuacions a executar en el municipi en els propers 15 anys en els àmbits d'urbanisme, sostenibilitat, cohesió social i innovació.

Image
Vista aèria d'Olesa de Montserrat

El mandat passat ja es va començar a treballar en el document amb la creació d’un grup tècnic i ara engegarà el procés participatiu. Les persones interessades poden inscriure’s a través de la plataforma Participa Olesa per a formar part dels grups de debat ciutadà que es faran entre setembre i desembre. Es faran entre dos i tres trobades i les inscripcions estan obertes fins diumenge vinent 28 de juliol. 

L'Agenda Urbana és un document marc estratègic que té per objectiu definir quina quin és el model de vila, i que ha de recollir com a objectius generals la protecció del medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic, la creació d’oportunitats de progrés social i econòmiques des de la perspectiva de la sostenibilitat i la inclusió, entre d’altres. 

Marc Serradó, primer tinent d’alcaldia i regidor responsable del projecte, ha explicat que “l’Agenda Urbana és un pla amb uns objectius clars i definits que ha de d’abordar com ha de ser el municipi en els propers 10-15 anys, amb accions i  un full de ruta clars i definits. El marc general és el del desenvolupament sostenible, l’habitatge, el medi ambient, la sostenibilitat i a partir d’aquí, prioritza els projectes concrets per a Olesa”.  

Audio file

El document treballa sobre el model de ciutat en quatre àmbits: urbanisme (espai públic i equipaments) sostenibilitat (mobilitat, accions per combatre el canvi climàtic i per ser més eficients energèticament), comunitat (accions per treballar per la inclusió i la cohesió social i el foment de l’economia urbana) i innovació (transició digital i administració àgil i oberta a la ciutadania). 

A banda de la participació a través de la plataforma Participa Olesa, l’Ajuntament compta amb sessions de treball amb tècnics i amb ciutadania, essent aquest darrer l’espai de treball més important. Aquests grups han de treballar en la diagnosi i en el pla d’accions. Marc Serradó ha destacat que “el resultat ha de ser un document breu, consensuat, amb uns projectes clars i definits que surtin del consens de tots els agents implicats”.  

Audio file

Des de l’Ajuntament es destaca la  importància de la participació ciutadana en el projecte, des de l'inici, en la fase de Diagnosi i també en la fase de priorització de propostes. “Es treballarà en tres àmbits: social, tècnics, i polític, però és social, integrat per representants de la ciutadania, que té una importància destacada, perquè proposa accions i participa en la priorització i definició del projectes i accions concretes que siguin executables, i també en fa el seguiment” ha apuntat Serradó.

Audio file

La fase de participació es farà fins a finals d’any amb diferents espais de participació, de debat, d'aportacions, i llavors començarà la fase de redacció del document, que compta amb l’assessorament de la Diputació de Barcelona.

 

Documents relacionats