11/03/24

L’Ajuntament d’Olesa exposa el projecte “Escolta Jove” a la Universitat de Barcelona

El projecte “Escolta Jove” del departament de Joventut s’ha explicat a la Universitat de Barcelona com a exemple i model de bones pràctiques en el treball del benestar emocional del col·lectiu de joves.

Image
Programa Escolta Jove

Cartel del programa "Escolta Jove"

El projecte, impulsat des de la Diputació de Barcelona, té l’objectiu d’oferir atenció psicològica i promoure el benestar emocional a un dels col·lectius que es va veure més afectat el seu desenvolupament a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Eli Pinyol, cap del departament; i Estel Carbó, tècnica del programa, van ser les encarregades d’explicar l’experiència d’Olesa a la Universitat de Barcelona.  Estel Carbó, pedagoga, educadora social i tècnica del programa, ha relatat “vam exposar als estudiants d’educació social com treballem l’acompanyament vivencial amb els joves. El projecte va sorgir arran de la pandèmia quan es va detectar l’afectació que havia tingut entre els joves, amb una alta taxa d’abandonament escolar prematur, o una  edat d’emancipació per sobre dels 30 anys”. 

Audio file

El Departament de Joventut de l’Ajuntament d’Olesa va posar en marxa aquest programa a finals de 2022, per a reforçar la informació, l’orientació i l’acompanyament psicoeducatiu de la població jove del municipi. Ofereix dues línies de treball: el servei d’atenció psicològica, amb sessions de teràpia on es treballa el benestar emocional i l’acompanyament;  i l’Espai Jove, on es fa la dinamització i coordinació totes les activitats de l’Escorxador i el Punt d’Informació Juvenil (PIJ). 

Aquest és un programa que es treballa en xarxa amb la resta de departaments de l’Ajuntament, amb l’objectiu  de coordinar les derivacions a altres Serveis, i també amb els instituts del municipi.

La regidora de Joventut, Laia Montes, ha fet una molt bona valoració del projecte. “Des de la Universitat de Barcelona ens va convidar a participar per explicar la nostra experiència perquè està funcionant molt bé i permet donar un bon  servei per poder abordar situacions de malestar emocional entre els joves. Però també vull posar de relleu que és un projecte que neix davant el malestar del jovent per les dificultats que té per accedir a l’habitatge, a un ensenyament públic de qualitat,  per la seva vulneració de drets. Així que, més enllà de fer projectes com l’Escolta Jove, també s’han d’implementar mesures més transformadores”. 

Audio file

Des de l’Espai Jove de l’Escorxador s’acompanyen les inquietuds d’aquest col·lectiu en un entorn de confiança on s’estableix un vincle segur. L’Escorxador és l’espai de referència del jovent al municipi i aquí s’organitzen diferents activitats gratuïtes. Aquest trimestre es fa voleibol femení,  taller de defensa personal, tallers creatius i de cultura o bé espai d’oci obert, de punt de trobada del jovent, com detalla Tomàs Duran, dinamitzador juvenil. 

Audio file

A banda de les activitats programades a L’Escorxador (al carrer Jacint Verdaguer, 30), de dilluns divendres de 17 h a 20 h, també hi ha el Punt d’Informació Juvenil, i la Taula Jove, que se celebra el quart dimecres de mes. Ara s’afegeix un nou espai assembleari que es fa conjuntament amb el departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+,  l’Espai Segur, Feminista i LGTBIQ+, on un petit grup es reuneix i fa dinàmiques de salut mental, sexualitat o relacions. S’organitza el tercer dijous de mes i no cal fer inscripció prèvia. 

Per a rebre més informació del servei o presentar propostes d’activitats, cal adreçar-se entre setmana a l’Escorxador, en horari de tarda de 17 h a 20 h; contactar a través de missatge privat al perfil d’Instagram @infojoveolesam o bé escriure un correu electrònic a escorxador@olesademontserrat.cat.