18/10/23

Olesa acull les XVIII Jornades de Memòria Històrica

Del 19 al 22 d'octubre, les jornades Memòria i Justícia ens porten tres actes per comprendre millor la gravetat de la repressió dels règims franquista i nazi. 

Image
Cartell de les XVIII jornades "Memòria i Justícia"

Tornen les jornades "Memòria i Justícia" a Olesa de Montserrat. Aquestes jornades, organitzades per l'Arxiu Històric Municipal, han esdevingut una commemoració fonamental per recordar, entendre i reflexionar sobre la nostra història, especialment els fets que van marcar els anys de la guerra civil i la repressió franquista.

Aquest any, les jornades se centren en la etapa més moderna de la repressió franquista, abordant els anys 50 fins al final del franquisme, anant més enllà dels esdeveniments immediats posteriors a la guerra civil. Xavier Rota, regidor de Memòria Històrica, Patrimoni i Turisme, "amb l'objectiu de comprendre i debatre sobre aquests esdeveniments, s'han programat dues conferències de gran rellevància per intentar abordar els diferents sistemes o excuses per reprimir els que eren contraris al règim franquista".

Audio file

La primera conferència se celebrarà el 19 d'octubre, a les 19 h, a l'Auditori de la Casa de Cultura i se centrarà en el fons arxivístic dels jutjats de "Vagos y Maleantes". Aquest fons, gestionat per l'Arxiu de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, es basa en els documents derivats de la "Ley de Vagos y Maleantes", creada durant la Segona República. La conferència oferirà un aprofundiment en aquest fons arxivístic i els esdeveniments relacionats amb aquesta llei. Aquesta conferència serà presentada per Anna Oller i Meritxell Soler, arxiveres de la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Rota explica que "inicialment, aquesta llei no buscava castigar cap delicte, sinó prevenir-los. Posteriorment, durant la dictadura franquista, es va reformar per ser punitiva i es van afegir als homosexuals, esdevenint una llei per reprimir la llibertat sexual de molts". 

Audio file

La segona conferència, que tindrà lloc al mateix espai, a les 12 h del dissabte 21, tractarà sobre la llista de reparació jurídica de les víctimes del franquisme entre els anys 1938 i 1978. Aquesta llista pública, que a Olesa supera les 300 persones, és fonamental per a la reparació de les persones que van patir persecució i repressió durant aquest període i serveix per localitzar familiars d'aquestes víctimes. Jaume Vila, de l'Arxiu Nacional de Catalunya, serà l'encarregat de dirigir aquesta conferència. El regidor de Memòria Històrica destaca que "fem una crida a les famílies i la ciutadania perquè consultin la llista i es posin en contacte amb l'Ajuntament en cas de trobar familiars en aquesta llista. La col·laboració de les famílies és crucial en aquest procés, ja que abasta més de 300 persones i esdevé una tasca complexa".

Audio file

Dins del marc d'aquestes jornades, també es realitzarà l'obra de teatre "El Diari d'Anna Frank" de Rafael Aguilar. La representació està organitzada per la UEC per a la 39a edició del Concurs de Teatre Amateur Vila d'Olesa. Aquesta obra retrata la vida d'Anna Frank, una nena jueva que va ser víctima de la persecució nazi i que va escriure un diari que ha esdevingut un símbol de la tragèdia de l'Holocaust. L'espectacle es podrà veure al Teatre de la UEC aquest diumenge a les 18 h. Xavier Rota apunta que "l'obra recorda la importància de la pau i el respecte entre els pobles en un moment en què aquestes qüestions continuen sent vigents en moltes parts del món".

Audio file

Les XVIII Jornades de Memòria Històrica de d'Olesa de Montserrat, "Memòria i Justícia", conviden a la ciutadania a participar d'aquest procés de reparació i reconeixement de les víctimes i les seves famílies. Per a més informació sobre les jornades, podeu consultar l'agenda municipal.