17/07/24

Nova reunió de la Taula de Salut Municipal d'Olesa

L’Ajuntament d’Olesa reuneix els agents socials que intervenen en la salut del municipi per debatre, proposar i informar sobre el conjunt d’iniciatives i serveis que es desenvolupen al municipi en aquest àmbit.

Image
Reunió de la Taula de Salut Municipal de juliol de 2024

Reunió de la Taula de Salut Municipal al Saló de Plens de l'Ajuntament

L’Ajuntament d’Olesa ha celebrat al Saló de Plens una nova reunió de la Taula de Salut Municipal amb les accions que s’estan fent en els diferents àmbits de Salut Pública.

El primer tema tractat ha estat la presentació de resultats de la intervenció dels educadors en espais d’oci nocturn de la festa de Santa Oliva i Festa Major. En aquest àmbit, s’ha destacat el descens en el consum de cànnabis i de begudes estimulants entre el col·lectiu de joves, però,  per contra, s’ha detectat un consum creixent per l’òxid nitrós, un gas volàtil que provoca al·lucinacions i un estat eufòric.

També s’ha tractat de la coordinació de les farmàcies olesanes amb el CAP i d’aquest amb la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. El director gerent de l’Hospital, Jordi Trelis, ha explicat els projectes que té el centre amb atenció primària i com es coordinen amb els CAPs per descongestionar les urgències. 

Trelis també ha explicat les obres de reforma i ampliació de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Ara mateix s’està executant el reforç estructural de l'edifici i les noves consultes externes. Posteriorment s’ampliaran les urgències i, a la darrera fase, es construirà un nou edifici ambulatori, l’àrea quirúrgica i el nou hospital de dia i oncològic. 

El director del centre ha explicat que “aquesta ampliació de l’Hospital no representa un gran creixement, ja que el centre té un topall d’activitat. L’Hospital ha de créixer en recursos, sobretot d’atenció primària i domiciliària, en urgències, i tenir un bon centre de dia”.

La taula també ha exposat la gran aposta que fa Olesa per la salut comunitària a través del projecte de prescripció social. L’objectiu és millorar la salut i el benestar de la població amb la participació en activitats de la comunitat per a la desmedicalització de problemes de salut i s’assigna un facilitador o referent pel seguiment del procés. En el cas d’Olesa s’ha començat en l’àmbit d’activitat física i un treballador municipal del gimnàs s’encarrega de valorar de manera individual amb cada pacient els diferents recursos de què disposa al municipi. El seguiment es fa des del CAP de manera periòdica. 

Aquest projecte va engegar a l’octubre amb 26 pacients, i al mes d’abril ja tenia més de 140. Va començar amb facilitadors en l`àmbit d’esports i ara continuarà també en l’àmbit social i de la gent gran i la cultura. 

Finalment, el regidor de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa, Marc Serradó, ha fet el retorn de totes les propostes presentades per la ciutadania al “taller escolta: serveis de salut”.

Entre les principals reivindicacions que van fer els veïns i veïns d’Olesa va ser recuperar l’atenció primària les 24 hores amb servei d’urgències, i la queixa per la manca de professionals i la seva rotació contínua al CAP. 

També es va demanar reprendre l’atenció presencial, sobretot pel que fa a la gent gran, i ampliar el servei de psiquiatria. El servei d’atenció telefònica, centralitzat a Mutua de Terrassa, també va generar moltes queixes entre la ciutadania, i es demana poder contactar directament amb el CAP. “Totes aquestes qüestions s’han abordat, i , per les que  l’Ajuntament no té les competències, les ha traslladat a les reunions periòdiques que mantenim amb CAP, Mútua de Terrassa, Hospital de Martorell i CatSalut (Generalitat de Catalunya) per poder fer-ne seguiment i avaluació” ha apuntat el regidor de Salut Pública.

Audio file

La directora del sector sanitari de CatSalut del Baix Llobregat centre i nord, Lourdes Garcia, ha volgut destacar l’alta participació a la Taula de Salut del municipi. “Aquesta és una eina fonamental perquè hi participen tots els actors, professionals i ciutadania a través de les entitats i associacions, i Olesa és un municipi amb un alt grau de participació. Fer un millor seguiment de les actuacions i un treball en xarxa ha fet que la situació sanitària a Olesa hagi millorar el darrer any, i s’ha de continuar treballant en aquesta línia” ha dit.

Audio file

Les funcions d’aquesta taula de salut, que és bianual, són debatre sobre el conjunt d’actuacions, iniciatives i serveis que es desenvolupen al municipi en matèria de salut, emetre informes, elaborar propostes i fer el seguiment de polítiques públiques en aquesta matèria.

Aquesta trobada ha comptat amb la participació de tots els agents socials que intervenen en la salut del municipi: CatSalut, Mútua de Terrassa, CAP Olesa, Hospital del Sagrat Cor, associacions de veïns, consells de barri, associacions com Ariadna, l’Associació per una Sanitat Pública i de qualitat Paco Fernandez Hoces, Cescat, Creu Roja, el Casal Cívic, o les residències de gent gran del municipi, entre moltes altres; a més de representants de diferents formacions polítiques com Raül Asensio (ERC) i José M. Paniello (Ciutadans).