Projectes
Ampliació de la biblioteca Santa Oliva
“Més que un edifici, és un paisatge”. Amb aquesta frase es pot resumir el concepte arquitectònic amb què s’ha plantejat l’ampliació de la biblioteca Santa Oliva. A finals del mes de març de 2023 l’Ajuntament d’Olesa va presentar el projecte constructiu de l’ampliació, que s'iniciarà el gener de 2024 gràcies a la injecció econòmica que ha suposat rebre una subvenció d’1,86 milions d’euros provinents de fons europeus. L’Ajuntament també compta que tindrà el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.
Podeu consultar el projecte executiu clicant als documents següents:
Projecte executiu ampliació biblioteca Santa Oliva 1a part
Projecte executiu ampliació biblioteca Santa Oliva 2a part
Inici de les obres el gener de 2024
El gener de 2024 comencen les obres d’ampliació de la biblioteca Santa Oliva, un dels projectes més destacats de l’actual mandat que ascendeix a prop de 4,7 milions d’euros. La durada prevista de les obres és de 16 mesos i, inevitablement, els treballs faran que, durant uns mesos, el servei de biblioteca es vegi afectat. Ara bé, l’Ajuntament d’Olesa ha volgut fer una aposta per mantenir obert el servei malgrat les afectacions en l’edifici actual de l’equipament, que serà per on s’iniciarà la primera fase del projecte. Per aquesta raó, el servei de biblioteca es traslladarà, a partir del 15 de gener, a les sales 1 i 2 de la Casa de Cultura (les sales d’exposicions). Abans, i a causa de les tasques preparatòries del trasllat, no es podrà accedir a alguns espais de la biblioteca. La primera afectació, a partir del dilluns 11 de desembre, serà la planta 1 de l’equipament, on hi ha la sala d’estudi.
Planificació de l’obra per fases
Les obres s’han dividit en tres fases. En una primera (d’uns 6 mesos de durada) es faran els treballs de millora de l’actual edifici de la biblioteca; en la segona, es construirà el nou edifici que ocuparà l’actual pati de la Casa de Cultura, i en la tercera i darrera fase es connectaran tots dos edificis com una única peça.
Serà durant els sis primers mesos d’obra quan la biblioteca s’ubicarà a les sales 1 i 2 de la Casa de Cultura. A causa d’aquest trasllat, l’organització d’exposicions es traslladarà al Centre Cultural Cal Puigjaner i a L’Escorxador (en casos de mostres de temàtica juvenil).
Quant al servei de préstec, no hi haurà afectació perquè, si bé no es podrà traslladar tot el fons de llibres al nou espai provisional, les peticions es podran aconseguir a través del préstec interbibliotecari. També es continuaran organitzant activitats habituals com l’Hora del conte o les trobades dels clubs de lectura a espais com l’auditori de la Casa de Cultura o el saló de plens.
L’espai que no es podrà oferir, però, és la sala d’estudi. És per aquesta raó que l’equip de govern s’ha reunit amb responsables de tots els centres educatius d’Olesa per plantejar la possibilitat que puguin habilitar espais d’estudi per al seu alumnat. Alhora, l’Ajuntament està estudiant si hi hauria algun espai municipal disponible.
El dijous 11 de gener es farà un acte públic, a la biblioteca Santa Oliva, per explicar les fases de les obres d'ampliació.
Cliqueu damunt la imatge per veure les fases de l'obra.
Un projecte de llarg recorregut
L’acte de presentació del projecte constructiu, el març de 2023, va comptar amb la participació de Marta Viada, del Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, i Judith Leclerc i Jaime Coll, directors del projecte del despatx Coll-Leclerc Arquitectos.
La idea d’ampliació de la biblioteca va sorgir el 2015 arran la necessitat d’habilitar més espais per a l’equipament. Això va portar l’Ajuntament a plantejar-se que calia ser més ambiciós i estudiar bé quines necessitats hi havia envers la biblioteca per plantejar un projecte més complert. Per aquesta raó es va sol·licitar l’ajuda tècnica de la Diputació de Barcelona, que va permetre fer un programa funcional que va deixar palès que un municipi de les dimensions d’Olesa de Montserrat necessitava un equipament amb més de 1.000 m2 més dels que té ara.
L’haver disposat d’un projecte acabat ha fet que l’Ajuntament d’Olesa hagi pogut optar a una subvenció de fons europeus, que ha atorgat al municipi 1,86 milions d’euros per a l’ampliació de la biblioteca. Per a la resta de l’obra es comptarà amb fons propis i amb l’ajut econòmic de la Diputació de Barcelona.
Marta Viada, del Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, va recordar com l’ens provincial va ser l’encarregat de liderar la redacció del programa funcional de la biblioteca i de convocar un concurs d’idees al qual s’hi van presentar una vintena d’equips d’arquitectes. D’entre aquests, un equip d’experts van escollir cinc propostes, que es van desenvolupar en un avantprojecte i d’entre els quals va sortir escollit el presentat pel despatx Coll-Leclerc.
Segons Viada, diverses van ser les raons que van fer escollir el projecte de Coll-Leclert: la seva proposta encaixava tot el programa funcional de la biblioteca, és a dir, totes les necessitats; l’ampliació es feia en una única planta; es treballaven bé les façanes, molt transparents, per facilitar la relació entre l’interior i l’exterior, i s’aconseguia una edifici gairebé amb consum zero. Viada va destacar també la feina transversal que s’ha fet entre Diputació de Barcelona, diferents departaments de l’Ajuntament d’Olesa i l’equip d’arquitectes per fer realitat el projecte constructiu.
Els encarregats de detallar-lo van ser els arquitectes Judith Leclerc i Jaime Coll. Una de les premisses amb les que han treballat és la de voler aprofitar l’essència de com era l’espai fa anys, quan tot el sector que s’ocupa per a l’ampliació, el pati de la Casa de Cultura, formava part de l’antic Hotel Gori. L’objectiu és aconseguir un edifici que, més que un edifici, “és un paisatge”, amb una transició natural entre interior i exterior i molta vegetació. De fet, de la nova gran sala interior els arquitectes en diuen “el bosc”.
Un altre dels grans atractius del nou edifici és la gran coberta verda, de més de 1.000 m2, que permetrà no només que s’hi pugui llegir en horari d’obertura de la biblioteca, sinó també accedir-hi des de la Casa de Cultura quan la biblioteca estigui tancada. Alhora, amb l’ampliació es fan grans obertures que connecten la planta de biblioteca amb el soterrani de la Casa de Cultura, on hi ha l’Arxiu històric i l’emissora municipal Olesa Ràdio, per dona-hi llum i ventilació natural.
L’entrada a la biblioteca es farà per la part central de l’edifici de la Casa de Cultura, des d’on un primer vestíbul distribuirà cap als diferents espais, que tindran màxima connectivitat. L’actual zona de lectura de la biblioteca es destinarà als infants, i es separarà per una paret de vidre de la nova sala gran, l’espai “bosc”, que ocuparà tot l’actual pati de la Casa de Cultura i s’obrirà al carrer d’entrada (davant l’entrada de l’Escola d’Arts i Oficis) i al costat de l’Ajuntament, on es conservarà el lilà. La primera planta de l’actual biblioteca es destinarà a sala de vídeo i so, i també inclourà una sala polivalent.
La coberta verda, que té una obertura cap al gran pati central, inclou un sistema d’emmagatzematge de l’aigua, que es recull de la coberta actual, i que permet que serveixi per al reg de tota la zona verda. També s’instal·laran plaques solars a la coberta actual. D’aquesta manera, l’edifici serà totalment autosuficient.
L’arquitecte Jaime Coll també va apuntar que un dels reptes havia estat convertir la façana posterior de l’edifici, on hi ha ara el pati de la Casa de Cultura, en un espai amb façana pròpia i connectat amb la resta de l’edifici i l’entorn.
Urbanització del Parc de la Memòria
L’adequació d’aquest espai s’emmarca dins del projecte de remodelació i millora de la plaça del Doctor Fleming i entorn i la prolongació del carrer de Barcelona. Ja es va urbanitzar la part al voltant del cementiri i es va fer la plantació d’arbres i ara engeguen els treballs per fer el nou Parc de la Memòria.
El projecte preveu habilitar un espai per a la ciutadania que també recuperi i expliqui els elements de valor patrimonial de l’antic cementiri, construït el 1856, com ara el mur, que serà “el mur de la memòria”, la capella d'estil neoclàssic amb cúpula de ceràmica vidriada de colors, els panteons, el monòlit, la portalada (la que era la porta principal del cementiri), una seixantena de làpides de l’escola gaudiniana, i els xiprers, que també estan protegits.
El Cementiri Vell és un entorn molt sensible, aquí es van enterrar els centenars d'olesanes i olesans morts entre 1856 i 1988; conté la capella on hi ha enterrats els 35 olesans assassinats el 1936-37 en la rereguarda republicana; i és l'indret on està documentada la fossa comuna dels republicans i anarquistes assassinats el febrer de 1939, que, malgrat els esforços, no ha pogut ser localitzada.
La part del mur que queda amb els nínxols, es taparà amb un gran mural que farà pedagogia sobre Memòria Històrica “explicarà el que va passar amb plafons sobre els fets històrics, la gran feina que s’ha fet de recerca de la fosa comuna i els diferents elements de patrimoni a conservar. Aquest mur també farà una doble funció per tapar la façana de totxos de la part posterior dels habitatges del carrer de Colom” ha explicat Miquel Riera.
El projecte de la remodelació de tot aquest espai va arrencar al 2016, amb un procés de participació ciutadana i les tasques administratives per aconseguir el tancament i enderroc del Cementiri Vell. Posteriorment a la presentació pública del projecte, al 2019 es va redactar l'avantprojecte, i el 2020 es va fer el projecte constructiu.
La reordenació d’aquest nou parc urbà de més de 3.700 metres quadrats de superfície connecta amb el carrer Barcelona i la plaça del Doctor Fleming (de prop de 8.000 metres quadrats).
Consulteu el projecte:
Xarxa de carrils bici
L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha iniciat els treballs d'implementació de la xarxa local de carrils bici del municipi, una iniciativa que ja es proposava al Pla de Mobilitat local redactat el 2010, que també recull el nou Pla d’ordenació urbanística municipal i que ha estat molt demandat des de diferents sectors.
Podeu accedir a l'avantprojecte de la xarxa de carrils bici i a l'acte informatiu celebrat el 25 d'abril a l'Auditori de la Casa de Cultura als següents enllaços:
Avantprojecte xarxa de carrils bici
Acte informatiu sobre l'estudi de la xarxa de carrils bici
Xarxa de carril bici d'Olesa de Montserrat (projecte executiu)
Nova plaça de l'Eixample
El solar ubicat a la cruïlla entre el carrer dels Arbres i del Metge Carrera, adquirit per l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, esdevindrà un nou espai públic cèntric en ple Eixample, per als veïns i veïnes del barri i per a la ciutadania en general. D'aquesta manera es donarà oxigen a una zona densament poblada i amb manca d’espais verds i de lleure. L'espai, doncs, esdevindrà una nova plaça per als veïns i les veïnes del barri i per a tota la ciutadania olesana.
El planejament urbanístic que recull el nou Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) dota aquest espai com a zona lliure verda.
Fa uns mesos es va iniciar un procés participatiu per definir quin usos específics se li donaran al solar i quines característiques tindrà. L’objectiu és que sigui la ciutadania qui ho decideixi. Tot el procés va a càrrec d'un equip especialitzat d'arquitectes. Un cop definides les característiques i usos d’aquest nou espai es farà el projecte constructiu i es licitaran les obres.
Consulteu el document d'Anàlisi i Estudis Previs.
Espai temporal com a aparcament i viver d'arbrat
L'Ajuntament d'Olesa ha adequat el solar municipal de l’Eixampleper a un ús temporal de vivier d'arbrat i d’aparcament fins que s'hi pugui executar el projecte de construcció d’una plaça.
Mentre no es tira endavant el projecte definitiu, l'ajuntament vol aprofitar l'espai i per aquesta raó s'habilita temporalment, en una banda, amb arbres i bancs per a que la ciutadania ja pugui gaudir d’una zona d’estada amb ombra, i en l'altra com a aparcament per a una vintena de vehicles.
Participació de la ciutadania
L’Ajuntament d’Olesa va presentar a l’Auditori de la Casa de Cultura les propostes que ha fet la ciutadania sobre els usos i elements que volen que tingui la nova plaça de l’Eixample, ubicada entre els carrers dels Arbres i del Metge Carrera.
Més de 50 persones van assistir als tallers participatius que es van celebrar al juliol, i 260 persones més han votat a través de la plataforma Participa 311, que va estar oberta des de juny fins al setembre de 2022.
Als tallers que es van fer al juliol de 2022 al mateix solar van participar una cinquantena de persones i es van recollir 32 idees. Es van fer 5 grups de treballs amb diferents dinamitzadors que van tractar sobre quines activitats es volien organitzar, elements, distribució de l’espai i usos. “Tots els participants van coincidir en que havia de ser un espai obert a tothom, polivalent, sostenible i verd, i on s’hi poguessin fer activitats, però de manera puntual, i la tendència era visualitzar un parc més que no pas una plaça” ha apuntat la Responsable del departament de Participació Ciutadana, Montse Muñoz.
La ciutadania també ha pogut participar a través de la plataforma Participa 311. Les opcions més votades han estat les de crear un espai on fer activitats culturals com actuacions en directe, teatre, dansa o circ; que entre el 50 i el 75% de la zona sigui espai verd, amb zona de lleure, per fer esport i jocs infantils, i que tingui elements com bancs, zona arbrada, una font o lavabos, entre d’altres.
Totes aquestes propostes es recullen ara en un avantprojecte que recull “una zona verda predominant però també una zona pavimentada amb un escenari i grades, i una altra on la gent s’hi pugui relacionar amb bancs, una font; també un espai amb elements de joc i per fer esport, i un altre espai amb serveis com lavabos, un petit magatzem i un bar”, ha detallat una de les arquitectes que ha portat el procés participatiu, Iolanda Olmo.
Podeu consultar al detall la proposta resum, totes les propostes aportades per la ciutadania i el procés participatiu a la plataforma Participa311.
Remodelació de la plaça del Dr. Fleming i entorn
Podeu consultar el projecte al document següent:
Projecte de remodelació de la plaça del Dr. Fleming i entorn
Projecte de renovació de l'enllumenat (IDAE)
L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha executat el projecte de renovació de la il·luminació exterior del municipi amb tecnologia LED impulsada a través del finançament i ajudes que ofereix l’IDAE (Instituto para la Diversificación y el ahorro de la energia), ens adscrit al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, per a projectes d’estalvi i eficiència energètica. En aquest projecte l’Ajuntament d’Olesa hi ha invertit 1,2 milions d’euros, gràcies a la línia d’ajuts per a la renovació de les instal·lacions d’enllumenat exterior municipal, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), i gestionat per l’IDAE, amb càrrec al Fons Nacional d’Eficiència Energètica, amb l’objectiu d’aconseguir una economia més neta i sostenible. El projecte es va licitar a concurs públic i es va adjudicar a l’empresa Electricitat Boquet.
En el projecte està inclosa la reposició dels capçals i les òptiques de les llumeneres de la xarxa d’enllumenat públic del municipi – que anteriorment eren de vapor de sodi, vapor de mercuri i halogenurs metàl·lics – per llums LED més eficients. Tanmateix, en el projecte s’han modificat i adequat els quadres de maniobra de les línies d’enllumenat, així com un innovador sistema de telegestió de l’enllumenat a través del sistema “punt a punt”, que permet la maniobra i regulació de l’enllumenat a distància a través de cada punt de llum de forma individualitzada, també per agrupacions.
Amb aquest projecte també s’ha apostat per reduir costos des d’un punt de vista de manteniment. És per això que el parc de llumeneres es basen principalment en tres models: vial, clàssica i decorativa, responent a tres estètiques diferents. Per exemple, al nucli antic s’ha triat una llumenera clàssica similar a la que ja hi havia però adaptada a la nova tecnologia LED. En total s’han instal·lat 3.150 llumeneres i 58 quadres.
A més, s’ha actualitzat l’inventari de la xarxa d’enllumenat públic, i tots els llums disposen d’una codificació que identifiquen individual i físicament tots els punts de llum. Alhora l’empresa ha realitzat millores puntuals en els conductors de la xarxa d’enllumenat (eliminació de neutres compartits amb la companyia) i unificacions de quadres de protecció i maniobra per estalviar consums i millorar l’eficiència. Tots els quadres disposen d’un autòmata que comunica bidireccional i sempre a través d’una plataforma web els punts de llum i les proteccions dels quadres amb un punt de control. A través d’aquesta plataforma s’aconsegueix rebre els avisos d’incidències, així com obtenir dades elèctriques i de consum, pel que es poden comprovar pràcticament a temps real l’estat de la xarxa d’enllumenat.
Els resultats energètics i econòmics que es preveuen aconseguir amb l’execució d’aquesta actuació són els següents:
RESUM SITUACIÓ ACTUAL | |
---|---|
Potència instal·lada (kw) | 579,22 |
Consum teòric (kWh/año) | 2.198.205,45 |
Cost tèoric actual IVA inclòs (€/any) | 323.136,20 |
Número total de llumeneres | 3.340,00 |
RESUM SITUACIÓ FUTURA | |
---|---|
Potència instal·lada (kw) | 180,19 |
Consum teòric (kWh/año) | 585.948,79 |
Cost tèoric actual IVA inclòs (€/any) | 86.134,47 |
Número total de llumeneres | 3.340,00 |