Festes i tradicions
Reis
En la tradició popular catalana, els Tres Reis Mags d'Orient són, juntament amb el tió, els encarregats de portar regals a totes les llars. La nit de Reis és una de les festes més esperades de l'any per als infants i, la que més dosi d'il·lusió, màgia i feina nocturna concentra.
Abans que arribin ses Majestats, els menuts han fet arribar les seves peticions en una carta que han donat al patge Viu-Viu, que arriba cada any puntual a la nostra vila.
El dia 5 de gener arriben els Reis d'Orient amb una esplèndida cavalcada, amb carrosses plenes de joguines i amb un gran estol de patges que reparteixen caramels als més llaminers. Són rebuts amb tota solemnitat per les autoritats de la vila i, a la nit, reparteixen els regals a tots aquells que han fet bondat.
Carnestoltes
Les festes de Carnaval, també conegudes per Carnestoltes, a casa nostra es celebren de Dijous Gras a Dimecres de Cendra, sempre en lluna nova. S'estructuren al voltant d'una seqüència ritual que inclou l'arribada, el regnat, la mort i l'enterrament d'un personatge anomenat Carnestoltes. El Carnaval és una setmana que es caracteritza per ser un moment de transgressions, per la sàtira política, per les desfilades de comparses i rues plenes de gent disfressada i per tot tipus d'altres inversions dels papers socials. Uns dies plens d'excessos previs a l'arribada de la meditació i els dejunis propis de la Quaresma.
S'organitzen cercaviles, rues i un ball de disfresses el dissabte i, l'enterrament de la sardina, la nit del dimecres de cendra.
Els Misteris de Setmana Santa
Les comunitats cristianes celebren aquests dies el Misteri de la passió, mort i resurrecció de Crist; aquestes celebracions són el centre de l'any litúrgic. Però juntament amb les celebracions de Setmana Santa, a la nostra vila s’hi viuen un conjunt de manifestacions de religiositat popular anomenades "els Misteris". Especialment la nit de Dijous Sant i Divendres Sant durant tot el dia, són exposats en els diferents veïnats tota una sèrie de conjunts escultòrics que representen els diferents moments de la passió i mort de Jesús.
Sant Jordi
La festa de sant Jordi engloba diverses celebracions que tenen lloc pels volts del 23 d'abril, dia en què morí decapitat Jordi, un soldat romà esdevingut sant cristià. El moviment polític cultural de la Renaixença el va convertir en patró de Catalunya, juntament amb la Moreneta. Aquest patronatge ha esdevingut, amb la instauració del costum de la rosa i del llibre, la festa patriòtica i cívica de primavera més celebrada arreu del Principat. Així, el dia de Sant Jordi és festa nacional en honor al patró, diada del llibre i els llibreters, i festa de l'amor i els enamorats.
Per celebrar-ho, s’organitzen tallers infantils, es realitza el repartiment de premis del concurs infantil i juvenil de conte i narració breu en català, es fan tastets de música i de la nostra cuina, i es venen llibres i roses a diversos punts del municipi.
Santa Oliva
És la patrona de la vila des de l'any 1664 en què el papa Alexandre VII ens la concedí com a patrona principal.
Des de molt temps enrere era costum al nostre poble fer il·luminacions, especialment per Santa Oliva, el 10 de juny. Aquest costum consistia a posar petites llànties d'oli als balcons i finestres de les cases, tantes com càrregues d'oli s'havien collit aquell any.
El dia de Santa Oliva és festa local. Hi ha el costum de reunir els capellans fills d'Olesa i tots els que han estat a la parròquia per concelebrar una missa.
Tots els estaments públics i les diverses entitats socials, esportives i culturals de la vila fan una ofrena a la Santa, que es venera a la capella situada sobre el porxo del carrer de Santa Oliva.
S'organitzen diversos actes festius al carrer de Santa Oliva i a d'altres indrets de la vila per celebrar aquesta diada.
Festa Major
L'any 1366, el rei Pere el Cerimoniós, a precs del prior de Montserrat, Jaume de Vivers, concedí la celebració d'una fira a la nostra vila. Es creu que aquesta fira va ser el bressol de la nostra Festa Major, que es celebra el dia 24 de juny, per Sant Joan.
Amb motiu d'aquesta festa, l'Ajuntament i les entitats de la vila organitzen tot tipus d'activitats: exposicions, concursos, trobades de gegants, sardanes, activitats esportives, concerts, balls, etc.
Actualment la Festa Major s'inicia amb el pregó que es llegeix des del balcó de l'Ajuntament, i acaba amb l’enlairament de fanalets, l'últim dia de les festes. La nit de la revetlla s'encenen les fogueres de Sant Joan que la mainada ha anat preparant al llarg de la setmana, apilant fustes, mobles vells i tot allò que es pot cremar. Els petards són elements inseparables d'aquesta festa.
Festa dels Miquelets
La festa dels Miquelets, que es celebra a principis d'octubre, és la recreació històrica, ambientada al segle XVIII, creada a redós del Memorial 158, espai que Olesa de Montserrat ha dedicat de 158 soldats austriacistes originaris d'Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Holanda i Catalunya, morts a Olesa en el transcurs de la Guerra de Successió (1702-1714). La Festa dels Miquelets vol recordar de manera festiva, però sense perdre'n el rigor i el compromís, la participació de la nostra vila en aquell episodi cabdal de la nostra història. Aquesta celebració va començar el 2008 i, al 2015, va ser declarada festa d'interès local.
La Festa acull l'acte institucional d'homenatge al Memorial 158, un mercat ambientat al segle XVIII d'artesania popular i de productes de la terra, trobada de Miquelets, recreació històrica dels fets, ballades públiques i contes i un sopar popular.
Podeu trobar més informació a les xarxes socials de l'entitat organitzadora.
Diada Nacional de Catalunya
El dia de la Diada de l'11 de setembre és tradicional fer una cantada d'havaneres. Durant tota la setmana es fan actes diversos al voltant de la Diada que inclouen sardanes, aminació infantil, havaneres i diversos actes populars, així com la tradicional Fira de Jocs infantils organitzada per La Xarxa Olesa.
Nadal
La festa de Nadal té un to marcadament familiar. Són dies de retrobament de la família al voltant de la taula menjant la típica escudella i carn d'olla i les postres tradicionals: els torrons i les neules.
Les cases es guarneixen amb una gran diversitat de motius nadalencs, com el pessebre, que representa el naixement de Jesús, i es fa, generalment, amb petites figures, suro, molsa, terra...
Durant aquests dies es pot fer l'anomenada Ruta dels Pessebres, on es poden admirar alguns pessebres fets per diferents vilatans.
La vigília de Nadal es celebra, a la nostra parròquia, la Missa del Gall.
També es pot gaudir en aquestes dates de la popular obra de teatre: Els pastorets, que explica les aventures dels pastors que visqueren el naixement de Jesús.