27/01/21

Commemoració del Dia internacional en memòria de les víctimes de l'holocaust a Olesa

La regidoria de Cultura i Memòria històrica ha organitzat un acte institucional aquest dimecres a les 20 h a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay que només comptarà amb la presència de familiars de les víctimes. La resta de ciutadania el podrà seguir en directe a través de la pàgina Facebook de l'Ajuntament. El divendres s'ha organitzat la conferència "Olesans als camps nazis" i entre el 29 de gener i el 21 de febrer es podrà visitar l'exposició "Mauthausen. L'univers de l'horror".

Image
Commemoració del Dia internacional en memòria de les víctimes de l'holocaust a Olesa

La regidoria de Cultura i Memòria històrica de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat commemora el Dia internacional en memòria de les víctimes de l'holocaust amb un seguit d'activitats que s'emmarquen en l'11a edició de les jornades Memòria i justícia. La primera cita serà aquest dimecres, 27 de gener, a les 20.00h a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay on es farà un acte institucional d'homenatge a les 16 víctimes olesanes. El regidor de Cultura i Memòria històrica, Xavier Rota, ha remarcat que "serà un acte íntim, amb presència de les famílies" i, per tant, tenint en compte la situació sanitària es demana a la ciutadania "que no acudeixi presencialment a la plaça ja que es podrà seguir en directe a través de la pàgina de Facebook de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat". L'acte, a més, es podrà recuperar després a través del canal de Youtube de l'Ajuntament

 

El regidor ha avançat que l'acte consistirà en la lectura del manifest elaborat per l’Amical de Mauthausen i es farà una encesa d’espelmes al costat de les llambordes Stolpersteine per homenatjar la memòria dels setze olesans que van patir l’horror nazi als camps de concentració: Josep Bartolomé Gajón, Salvador Bartolomé Gajón, Miquel Boada Navarro, Eduard boada Oliver, Joan Cerdà Paraire, Ramon Cerdà Paraire,  Joan Durà Sarri, Miquel Grau Mateu, Francesc Llongueras Marcet, Jaume Maña Argilaga, José Marcos Martínez,  Francesc Margalef Treig,  Manel Martín Alquezar, Josep Piñol Mayor,  Josep Valledeperas Macià i Eugeni Vidal Forcada.

 

Xavier Rota ha recordat que la recerca per conèixer la història d’aquests olesans va començar fa molts anys amb les investigacions de l’historiador local Carles Roca o la historiadora Blanca Mampel a través del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat que van permetre fer realitat el projecte d’instal·lació de les 10 llambordes Stolpersteine el gener de 2018. Rota ha destacat que els treballs de recerca han continuat gràcies a  l'Amical de Mauthausen i l'impuls de la Xarxa de memòria del Baix Llobregat que ha permès ampliar aquesta llista fins a un total de 16 olesans. 

 

La regidoria de Cultura i Memòria històrica, a més de l'acte institucional, ha organitzat diversos actes dins de l'11a edició de les jornades Memòria i Justícia d'Olesa de Montserrat. El divendres 29 de gener a les 19.30h, la conferència Olesans als camps nazis, a càrrec de Joan Calvo i Isidoro Teruel de l’Amical de Mauthausen a l’Auditori de la Casa de Cultura. Per la situació sanitària de pandèmia i les mesures restrictives, l’aforament és limitat i cal reservar entrada al portal vivetix.com. La darrera de les activitats proposades dins d'aquestes jornades és la visita a l'exposició Mauthausen. L’univers de l’horror, una mostra que té per objectiu donar a conèixer les vivències dels republicans espanyols al camp de Mauthausen, en un llarg recorregut cronològic des de la II República fins a la deportació. Es podrà veure a la Casa de Cultura des del 29 de gener al 21 de febrer. 

 

Rota ha recordat que la commemoració del Dia internacional en memòria de les víctimes de l'holocaust es va commemorar l'any 2020 amb la conferència i acte de presentació de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més a la qual l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat hi està adherit amb l'objectiu de, conjuntament amb l'Amical de Mauthausen, treballar amb entitats, associacions i centres educatius en l'objectiu de recuperar i defensar la memòria de la deportació repúblicana i educar contra el feixisme i a favor dels drets humans a través d'històries o les biografies dels deportats i deportades de cada municipi.

 

El 27 de gener de 1945 és el dia que es va produir d’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz i és la data que es va instaurar a partir de 2006 per commemorar les víctimes de l’holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat. L’ONU va proclamar el 27 de gener el Dia Internacional de commemoració de les víctimes de l’Holocaust, amb l’objectiu de retre homenatge als centenars de milers de persones que van morir als camps de concentració nazi però també amb l'objectiu explicar a les generacions més joves el que va passar i combatre així els missatges i les ideologies que inciten a l’odi.