10/07/24

Olesa dóna la benvinguda als infants sahrauís que passaran les vacances al municipi

Els 6 nens i nenes, provinents dels camps de refugiats sahrauís, ja han arribat a Olesa per passar els mesos de juliol i agost amb les seves famílies d'acollida, dins el programa "Vacances en Pau" que organitza l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS).

Image
Benvinguda als infants sahrauís 2024

oto de grup de la benvinguda als infants sahrauís 2024

El Saló de Plens de l'Ajuntament d'Olesa va acollir la recepció oficial dels infants del Sàhara. L’acte de benvinguda va comptar amb la participació de l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent; la regidora de Migracions, Antiracisme i Cooperació, Laia Montes; la coordinadora d'ACAPS Olesa, Jacinta Folch ; i les famílies acollidores. 

Aichetu Mohamed Salem Moh Abdalahi, Jnaza Nayem Sidi, Wafa Haibala Isa, Mohamed Mohamed Ali, Tauaf Salama Jeir i Hiba Brahim Mohamed són els 6 infants de 10 anys que, durant l'estiu, compartiran el dia a dia amb les famílies olesanes d’acollida. 

A la benvinguda oficial, la coordinadora d’ACAPS a Olesa, Jacinta Folch, va recordar la situació política del poble sahrauí i la vinculació que hi té Olesa des de fa 28 anys. Folch va destacar la importància de l’estada dels infants al municipi “on passen una revisió mèdica, dental i òptica, ja que no ho poden fer amb freqüència al seu país d'origen, i també participen en activitats amb altres infants, com anar a la piscina amb monitors, i activitats variades amb les famílies”.

Audio file


L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, va destacar en el seu discurs de benvinguda que el municipi hi participa des de l’any 1996 “és un l’orgull que el municipi porti gairebé 30 anys acollint a aquests infants del Sàhara. Vull donar les gràcies a l’associació i a totes les famílies acollidores que ho fan possible”.

Audio file

En aquest sentit també es va manifestar la regidora de Migracions, Antiracisme i Cooperació, Laia Montes, que va ressaltar que “per l’Ajuntament és molt important que hi hagi projectes de cooperació en aquest sentit. També a nivell polític és important que Olesa sigui un municipi acollidor amb una territori que té una situació tan incerta com el Sàhara. Fins que no se solucioni és important que hi hagi llaços de solidaritat”.

Audio file

El projecte "Vacances en Pau" ofereix als nens i nenes la possibilitat de gaudir d'un temps d'esbarjo i estada amb les famílies d’acollida i en un entorn diferent al seu dia a dia amb vivències diferents que no poden gaudir als campaments de refugiats on el poble sahrauí viu exiliat des de l'any 1975. Durant la seva estada aquí gaudeixen de la piscina, la platja o el bosc, i d’una alimentació diferent i variada, amb fruites i verdures que al desert no tenen. 

Les famílies d’acollida destaquen que és una experiència molt gratificant, i una bona mostra és que la majoria repeteix, com va dir Lourdes Ruiz, una de les famílies acollidores. “És una experiència molt enriquidora per nosaltres. A casa meva hem acollit infants des de que jo era petita, i fins ara. Un dels nens ha estat venint a casa durant 7 anys i ara ja en té 25 anys i continuem tenint contacte amb ell i amb la seva família. Estableixen un vincle molt fort. Aquests estiu tenim un altre infant que passarà les vacances a casa i la previsió és anar al desembre al Sàhara a conèixer a la seva família” .

Audio file

La recepció oficial als infants va acabar amb el repartiment d’uns obsequis als infants: contes, llibretes i estoigs.

El projecte “Vacances en Pau”

El projecte Vacances en Pau, organitzat per la Delegació del Front Polisari i les entitats solidàries amb el Poble Sahrauí a Catalunya, és un símbol de solidaritat amb els nens i nenes sahrauís i un clam per la pau, contra la injustícia, la violació dels drets humans i la guerra.

El progreama solidari va néixer l'any 1979, i Olesa hi participa des del 1996. Aquest any Catalunya acull prop de 300 nenes i nens sahrauís d’entre 9 i 12 anys. 

Segons les dades del Front Polisari, al voltant de 184.000 sahrauís viuen organitzats en campaments, allà on res no creix,  l’anomenada hammada, un desert inhòspit situat a la regió algeriana de Tindouf.

Malauradament, les condicions de vida són extremes: temperatures superiors als 50 graus a l’estiu i molt baixes durant les nits d’hivern; amb manca d’aigua corrent i llum elèctrica. Situacions que se sumen a la falta d’alimentació, medicaments i productes bàsics que dificulten la vida dels infants que en moltes ocasions no tenen cobertes les necessitats més bàsiques per al seu bon creixement i desenvolupament personal.