22/12/23

Resum del Ple ordinari del mes de desembre

El Ple municipal del mes de desembre va aprovar l'adjudicació del contracte d’obres de l’ampliació de la biblioteca Santa Oliva i el nou conveni de l’Oficina Local de l’Habitatge, entre d'altres. En l'ordre del dia també hi havia dues mocions: una del PP sobre l’eliminació del carril bici i les ampliacions de les voreres, que no es va aprovar, i una del PSC sobre la municipalització de l’Escola d’Arts i Oficis, que va quedar sobre la taula per ser debatuda al proper ple.

Image
Imatge del Ple de desembre de 2023

Aprovada l’adjudicació del contracte de les obres d'ampliació de la Biblioteca Santa Oliva

Amb un pressupost significatiu de 3.405.663,29 €, el Ple de l'Ajuntament ha aprovat l'adjudicació del contracte per a les obres d'ampliació de la Biblioteca Santa Oliva a l'empresa Construcciones Somic S.L. 

El regidor d’Urbanisme, Marc Serradó, va expressar el compromís de l’Ajuntament amb la correcta execució d’aquest projecte, que s'iniciarà el mes de gener. Serradó va subratllar la magnitud del projecte, que “duplicarà els metres quadrats de l'equipament i el convertirà en un referent en sostenibilitat i espais de convivència”.

Audio file

El regidor va recordar que part del finançament prové d'una subvenció de la Generalitat i que s’espera la implicació i col·laboració de la Diputació de Barcelona, ja que l'equipament forma part de la xarxa de biblioteques de la Diputació. Serradó va remarcar la importància d'aquesta infraestructura, no només en l'àmbit municipal sinó "també comarcal i territorial”. El regidor va acabar la seva intervenció recordant que el dia 11 de gener se celebrarà un acte informatiu públic, a les 19 h, per donar a conèixer com es desenvoluparan les obres i com s'oferirà el servei de biblioteca, que durant uns mesos es traslladarà a les sales 1 i 2 de la Casa de Cultura.

Audio file

En el torn de regidors, Samuel Rodríguez, d’Olesa Oberta-En Comú Podem, tot i celebrar la materialització del projecte, va centrar la seva intervenció en incidir en la llei de contractes del sector públic i en els criteris d'adjudicació seguits per a la contractació de l'obra, posant èmfasi en la necessitat d'apostar per la millor relació qualitat-preu "enfront del simple cost més baix". 

Rodríguez va incidir en el fet que, abans de l'adjudicació, es va haver de demanar a l'empresa guanyadora una justificació "sobre la seva baixada excessiva de preus”. Per aquesta raó va opinar que el procés de licitació “sembla donar un pes major al preu respecte als altres paràmetres com les garanties de l'obra o la reserva de diners per millorar els materials utilitzats”. 

Audio file

En el torn de rèplica, Marc Serradó va garantir que “la contractació ha passat tots els criteris jurídics i l’empresa adjudicatària és solvent i ha complert amb el que deien els plecs”. El regidor d’Urbanisme va emplaçar Rodríguez a debatre futurs contractes.

Jésica Fernández, del Partit Popular, va anunciar que votaria en contra de la proposta perquè considera que “l’ampliació de la biblioteca és una despesa innecessària davant d'altres prioritats com, per exemple, la millora de la mobilitat”.

Audio file

En el seu torn, el PSC va agrair que l'equip de govern els hagués resolt tots els dubtes plantejats a la comissió informativa prèvia al Ple, però va anunciar que s’abstindrien degut a que no estaven d’acord amb com s’havien tractat algunes qüestions al plce de condicions del contracte, sense entrar en detall. El regidor Carlos Fernández va puntualitzar que “és una abstenció amb to positiu perquè la licitació ens sembla correcte”.

Audio file

En aquest sentit, l’alcalde, Jordi Parent, va assegurar que els plecs han passat tots els filtres necessaris. Somic, va afegir Parent, “és una empresa solvent i sempre ha complert amb les obres que ha fet a Olesa”.

Audio file

Finalment, es va aprovar l'adjudicació de les obrs d'ampliació de la biblioteca a Construcciones Somic SL amb els vots favorables de Bloc Olesà-CUP (6), ERC (4) i Junts per Olesa (2); el vot en contra del PP i les abstencions de PSC (5) i Olesa Oberta-En Comú Podem (1).

Nou conveni per a l'Oficina Local d'Habitatge

El Ple de l'Ajuntament d'Olesa també va aprovar aquest dijous el “Conveni de col·laboració i d’encàrrec de gestió entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat relatiu a l’Oficina Local
d’Habitatge per als anys 2024-2027.

Marc Serradó, regidor d'Habitatge, va destacar la importància de mantenir concertant periòdicament aquest conveni amb la Generalitat donada la crisi d'habitatge que viu Olesa de Montserrat, a l'igual que la majoria de municipis i ciutats de Catalunya, i que "està vulnerant els drets bàsica de molta gent". Respecte el conveni, el regidor va apuntar que "com el l'anterior ha quedat insuficient, s'ha ampliat i s'ha doblat el seu topall de despesa per millorar el servei". Serradó també va destacar que "és un servei molt important que no tenen molts municipis i això fa que Olesa destaqui en aquest tipus de serveis".

Audio file

Samuel Rodríguez, d'Olesa Oberta-En Comú Podem, i Carlos Fernández, del PSC, van elogiar la tasca de l'Oficina Local d'Habitatge i la millora del conveni. Jésica Fernández, del PP, va preguntar si es tornarien a prioritzar les visites presencials. Com a resposta, Marc Serradó va informar que "la presencialitat de les visites està destinada a les situacions d'urgència, buscant a una optimització de la càrrega del personal de l'oficina".

El nou conveni per a l'Oficina Local d'Habitatge es va aprovar per unanimitat.

Moció del PP sobre l'eliminació de carril bici

El Ple ordinari del mes de desembre va rebutjar una moció sobre l’eliminació del carril bici i les ampliacions de les voreres fetes durant la pandèmia del coronavirus, presentada pel Partit Popular. 

La regidora del Partit Popular, Jésica Fernández, tot i reconèixer que no aconseguiria revertir del projecte, va proposar un seguit de canvis “perquè els carrers de Pau Casal i Colom tornin a tenir els aparcaments eliminats i el carril bici passi a ser compartit amb els vehicles motoritzats”. En la moció també es demanava que es retiressin les ampliacions de les voreres fetes durant la pandèmia de la covid-19. La regidora ho va argumentar dient que “aquestes ampliacions ja no són necessàries, sinó que el que fa falta és que tornin els aparcaments que hi havia abans”. Fernández va demanar l’aprovació de la moció perquè considera que “Olesa té una problemàtica amb els aparcaments que el carril bici i l’ampliació de voreres ha agreujat”.

Audio file

Abans d'iniciar el debat, el regidor d’Olesa Oberta-En Comú Podem, Samuel Rodríguez, va demanar a la regidora popular que deixés la moció damunt la taula per a un millor estudi i poder-la treballar conjuntament, ja que, tal i com estava redactada, el seu grup no podia votar-hi a favor malgrat pensar que cal algunes millores en el projecte. Carlos Fernández del PSC, es va sumar a la petició de Rodríguez,  ja que si bé per al Partit Socialista “Olesa necessita una xarxa de carril bici, entenen que la configuració actual d’aquest no és la correcta”.

La regidora del PP, però, va dir que preferia esperar a prendre una decisió, motiu pel qual va continuar el debat del punt. Samuel Rodríguez, d'Olesa Oberta-En Comú Podem, va insistir que no és possible revertir el projecte de carril bici perquè implicaria haver de retornar una subvenció de fons europeus. El regidor va explicar que la proposta d’Olesa Oberta és "apostar per un carril compartit i ampliar les voreres per millorar la mobilitat per als vianants, fomentar l’esport i reduir la velocitat dels cotxes”.

Audio file

El regidor d’Urbanisme, Marc Serradó, va defensar el manteniment del carril bici destacant que no és un caprici de l'equip de govern sinó que respon als compromisos europeus i nacionals en matèria de mobilitat sostenible. Alhora, va recordar, també és un dels projectes que inclou el vigent Pla de Mobilitat Urbana. Serradó va apuntar que “hi ha tot uns objectius europeus, nacionals i locals, així com organismes de salut pública, que insten a desplegar la xarxa de carrils bici”. També va remarcar a la regidora Fernández que el Partit Popular ha adoptat una política "de desmuntar carrils bici per moltes ciutats de l’estat on han guanyat", però que, al seu parer, “respon a una deriva purament ideològica que no respon al raonament de la sostenibilitat, de la salut i de la seguretat”.

Argumentant que l’obra acabarà el 30 de desembre de 2023, Serradó va instar a partit polítics i ciutadania a donar temps per avaluar el funcionament del projecte "abans de prendre decisions definitives". El regidor d’Urbanisme va exposar que “durant el 2024 es faran diferents activitats per promocionar l’ús de la bicicleta i els carrils bici, sobretot entre la comunitat educativa, com ara el projecte de bicibús”. Serradó va apuntar que si durant el procés d’avaluació es detecten punts conflictius que necessiten una modificació "es faran els canvis necessaris". Fins aleshores, va demanar paciència a Fernández i la seva col·laboració “per aconseguir que el carril bici funcioni pel bé de la salut, el medi ambient i la ciutat”.

Audio file

En el seu torn de rèplica, Jésica Fernández, va aclarir que “no es va en contra dels ciclistes, sinó en contra d’imposar la bicicleta”. Fernández va ho va argumentar amb “la dificultat d'alguns col·lectius per utilitzar la bicicleta, la impossibilitat de trobar aparcament a Olesa, fins i tot en zones blaves, i la inseguretat d’alguns aparcaments dissuasius a causa de la seva ubicació”.

Audio file

Quant a la petició d'eliminació de les ampliacions de vorera utilitzant calçada que es va impulsar durant la pandèmia, Marc Serradó va respondre que l'Ajuntament encara les considera necessàries, per exemple a punts com el del carrer de Lluís Puigjaner, “on l’estretesa de les voreres, sent un eix comercial, posava en perill la seguretat dels vianants”. Serradó va assegurar també que “l’aparcament és un repte, i intentarem que Olesa esdevingui una 'ciutat dels 15 minuts'”.

Audio file

L'alcalde, Jordi Parent, va reforçar la idea que aquest és un projecte pendent d'acabar i que "seria un sense sentit desfer-lo sense haver-ne fet la promoció necessària". També va apuntar que "revertir els pivots dels carrers de Lluís Puigjaner i Passeig del Progrés no solucionaria el problema d'aparcament i aniria en contra de la pacificació dels carrers".

Audio file

Per la seva banda, el regidor de Junts per Olesa, Domènec Paloma, va recordar que el carril bici "no només és per a bicicletes, sinó també per a vehicles de mobilitat personal, com ara els patinets, amb l'objectiu d'evitar-nos un problema amb els patinets que van per la vorera i per on volen. Aquests carrils serveixen per regularitzar-ho".

Audio file

Després de produir-se tot el debat, Jésica Fernández va expressar la seva intenció de deixar la moció sobre la taula, però el Secretari municipal va informar que no era possible donat que, efectivament, s'havia produït el debat. En aquest moment, Fernández es va queixar que la resta de grups no l'havien avisada, queixa a la qual l’alcalde, Jordi Parent, va replicar que la regidora, com la resta de la corporació, té el deure de conèixer el Reglament Orgànic Municipal (ROM).

Finalment, la moció per a l’eliminació del carril bici i l’ampliació de les voreres va quedar rebutjada. A favor només hi va votar la regidora del PP. El PSC (5), Bloc Olesà-CUP (6), ERC (4), Junts (2) i el regidor d’Olesa Oberta-En Comú Podem van votar-hi en contra.

La moció per a la privatització de l'Escola d'Arts i Oficis va quedar sobre la taula

Un dels punts de l'ordre del dia del Ple de desembre era una moció presentada pel PSC per demanar la municipalització de l'Escola d'Arts i Oficis. Abans de la lectura dels acords, però, el portaveu del partit, Fernando Vicente, va informar que "després de consultar amb els serveis jurídics del PSC, es considera necessari un informe del secretari i l'interventor de l'Ajuntament per tirar endavant la moció correctament". Per aquest motiu Vicente va anunciar que la deixava sobre la taula per treballar-la durant el següent mes.

Audio file

Aquesta decisió va va provocar la queixa d'un nombrós grup de persones que havia assistit al Ple i havien sol·licitat prèviament, per escrit, poder intervenir durant el debat de la moció. Davant aquesta situació, i arran la consulta de l'alcalde, el Secretari municipal va informar que, si bé les persones sol·licitants no podien intervenir en aquell moment del Ple, sí ho podien fer en el torn de precs i preguntes. 

Va ser, doncs, als precs i preguntes del públic quan els fills de Francesc Margarit i Lluís Duran (exdirector i exsecretari de l'Escola d'Arts i Oficis, respectivament) van expressar la seva oposició i indignació pel fet que la part expositiva de la oció socialista "difama i ataca persones difuntes, sense possibilitat de defensa pròpia". Miquel Duran, l'encarregat parlar en nom dels familiars, va criticar "l'acusació d'il·legalitats sense aportació de proves i sense tenir en compte la presumpció d'innocència". Duran va oferir detalls sobre la correcta gestió dels comptes corrents utilitzats i va defensar la bona relació personal entre els acusats, fet que la moció posava en dubte.

Els familiars van negar, com afirma la moció, la destitució, fa anys, de Margarit i Duran, i van afirmar que "van renunciar voluntàriament als seus càrrecs a l'edat de 75 anys, després de llargues i dedicades carreres a l'escola". En aquest sentit, van destacar el compromís dels seus pares en el desenvolupament i creixement de l'escola, i van reconèixer la col·laboració de moltes altres persones en aquest procés. La intervenció de Miquel Duran va concloure amb una crida al grup socialista per retirar la moció o eliminar les mencions considerades "barroeres i indecents", ja que, va dir, "posen en qüestió la reputació i l'honor dels nostres pares per motius tendenciosos i sense fonament moral o ètic".

Audio file

Renúncia de dues regidores de l'oposició

Durant el Ple es va donar coneixement de la renúncia al càrrec de regidores de Ciutadans Olga Vanesa Carrasco i Zully Pérez, del PSC. 

Seran substituïdes per Josep M. Paniello i Daniel Ribas, respectivament. Els nous regidors prendran possessió del càrrec en el següent Ple. 

D'altra banda, el Ple també va aprovar una baixa i una alta de cambres frigorífiques del Mercat Municipal. 

Precs i preguntes

En l'apartat de precs i preguntes dels grups municipals, el regidor de Medi Ambient, Ivan Carreira va donar resposta a un seguit de preguntes plantejades per Samuel Rodríguez en el Ple anterior sobre l'ús de reg per inundació, la recollida i seguretat d'animals, les campanyes informatives del departament i la tala d'arbres. 

Per altra banda, i entre d'altres qüestions, diferents membres de grup socialista van demanar que no es vengués begudes energètiques en les festes juvenils, que es regulés l'encesa de les llums de Nadal durant la nit o conèixer el consum d'aigua dels serveis municipals i indústries davant la sequera. 

Pel que fa a les preguntes del públic, més enllà del tema de l’Escola d’Arts i Oficis, les qüestions van girar al voltant de l'atenció dels Serveis Socials, el ROM i la creació d'un consell per a la gent gran.