23/02/24

Resum del Ple municipal ordinari del mes de febrer

Durant la sessió, es va aprovar l’ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera, l’adhesió al “Pacte de les alcaldies pel clima i l'energia” i la moció presentada per Olesa Oberta-En Comú Podem, amb l’adhesió del PSC, per a la creació d’una comissió informativa per a l’estudi d’una tarificació social dels serveis municipals, entre d’altres.

Image
Ple municipal ordinari del mes de febrer 2024

Un moment de la sessió plenària de febrer

El ple de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va aprovar l’ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera. Hi van votar a favor tots els grups municipals, excepte el PP i Ciutadans, que s’hi van abstenir.

El regidor d’Aigua i Energia, Ferran Cerdeira, encarregat de presentar la proposta, va explicar que l’ordenança dota a l’ajuntament i a la Comunitat Minera Olesana, cooperativa concessionària del servei, de la base jurídica necessària per aplicar les restriccions i sancions corresponents davant l’activació d’entrada del municipi en estat de sequera. “L’objectiu és aplicar totes aquelles mesures marcades des de l’Agència Catalana de l’Aigua mentre sigui vigent el decret de sequera al municipi”, va explicar Cerdeira.

Amb els embassaments per sota del 15% i sense previsió de pluja a curt termini, el regidor va assegurar que en els propers mesos tot indica que Olesa passarà de la fase 1 d’estat d’emergència, en què es troba actualment, i entrarà a la fase 2 a l’estiu i a la 3, a finals d’any, amb més restriccions de consum per habitant i dia. Per tant, Cerdeira va reclamar que era necessari “dotar al municipi d’eines que permeten restringir i sancionar el consum inadequat del bé preuat que ja és l’aigua”.

Audio file

A més el regidor va avançar que, després de l’aprovació inicial del ple, es treballaria conjuntament amb tots els grups municipals i amb els tècnics de l’Ajuntament per definir com s’aplicarà la norma.

Audio file

Des d’Olesa Oberta-En Comú Podem, el regidor Samuel Rodríguez va considerar que si bé “patim un canvi climàtic que ens obliga a prendre mesures i necessitem un marc jurídic per aplicar-les”, a parer del seu grup “hem de saber com s’executaran”. Rodríguez va lamentar que la proposta arribava tard, donades les previsions de manca de pluja des de l’estiu, i que no s’havia comptat amb l’oposició per “matissar alguns punts de l’ordenança”. Ara bé va afegir que, des d’Olesa Oberta-En Comú Podem “esperem que sí que es treballi amb l’oposició per definir com s’aplicarà”.

Audio file

En la mateixa línia, Cristian Mesa, del PSC, va considerar que l’ordenança arribava tard i la va qualificar de “buida”. Mesa es va mostrar a favor de col·laborar entre tots els grups municipals per acabar de detallar-la i acordar mesures per a la seva aplicació, especialment des d’un punt de vista tècnic.

A més, el regidor socialista va manifestar que l’ordenança no especificava un barem per a classificar la gravetat de les infraccions, sobretot les que interfereixen en l'ús de l'aigua en jardins i horts públics, i tampoc incloïa recomanacions per a l’estalvi d’aigua, que sí s’havien impulsat a campanyes de comunicació de l’ajuntament en els darrers mesos.

Audio file

El regidor d’Aigua i Energia va recordar que “estem en una situació d'emergència molt crítica i no hi ha cap municipi de Catalunya que no hagi fet l’ordenança fins ara”.

Cerdeira va assenyalar que les accions de conscienciació i comunicació per a l’estalvi d’aigua ja es realitzaven, el que havia comportat una reducció del consum al municipi, i que aquesta no era la funció principal de l’ordenança, sinó proporcionar una cobertura legal a l’Ajuntament per a l’aplicació de les mesures marcades des de la Generalitat.

Audio file

L’alcalde, Jordi Parent, va destacar la necessitat urgent d'implementar mesures davant la crítica situació ambiental i va subratllar que els governs anteriors no van abordar aquesta qüestió com s'hauria pogut fer ara perquè “la percepció de la societat respecte al canvi climàtic era diferent de l'actualitat”. Parent va afirmar que l'aplicació de l'ordenança “és crucial en moments d'emergència per garantir una acció efectiva davant el canvi climàtic”.

Audio file

En el torn de portaveus, José María Paniello, de Ciutadans Olesa, malgrat mostrar-se a favor de comptar amb un marc jurídic municipal per a l’aplicació de mesures en la gestió d’aigua en el marc d’un estat de sequera, “no s’havien entomat mesures preventives” ni a l’àmbit municipal ni supramunicipal. Per aquest motiu, va avançar que el vot del seu grup municipal seria abstenció.

Audio file

A la seva intervenció, el regidor d’Olesa Oberta-En Comú Podem va anunciar que votarien a favor de l’aprovació de l’ordenança “mantenint la coherència dels nostres principis i reconeixent la existència del canvi climàtic”, i va tornar a demanar que es tingués en compte el treball conjunt de tots els grups municipals per “posar en pràctica el marc jurídic que ofereix l’ordenança”.

Audio file

La regidora Jessica Fernández, del PP, després d’assegurar que “el canvi climàtic és una realitat” i que en un principi la intenció del seu grup era votar a favor, finalment s’abstindrien per no comptar amb tota la informació necessària.

Audio file

Des del Bloc Olesà-CUP, Marc Serradó va destacar les accions que s'estan prenent des del govern municipal, des de l'àrea de Gestió de l’Espai Públic i Equipament fins a l'àrea d'Aigua i Energia, passant per Medi Ambient i altres departaments i va remarcar que l'Agència Catalana de l'Aigua es comprometi amb la mateixa intensitat que l'ajuntament. El regidor va manifestar que el seu grup votaria a favor.

Audio file

El regidor Fernando Vicente, del PSC, va expressar el seu suport a la proposta, afirmant que estaven disposats a treballar conjuntament per desenvolupar el contingut de l'ordenança. “Per aquesta confiança votarem a favor. És una ordenança que té mancances, que es podria haver fet millor, però que entenem que és la manera que podem treballar tots plegats”, va dir Vicente.

Audio file

Finalment, l’ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera es va aprovar amb els vots a favor tots els grups municipals, excepte el PP i Ciutadans, que s’hi van abstenir.

Adhesió al “Pacte de les alcaldies pel clima i l'energia”

El ple de l’Ajuntament d’Olesa va aprovar dijous l’adhesió al “Pacte de les alcaldies pel clima i l'energia” com a continuació del “Pacte d'alcaldes i alcaldesses del 2013”. En aquest punt, hi van donar suport tots els grups municipals excepte Ciutadans, que s’hi va abstenir, i el PP, que hi va votar en contra.

El regidor de Medi Ambient, Ivan Carreira, va explicar que el nou pacte demana dos objectius: reduir les emissions de CO2 en un 55% el 2.030 i  assolir la neutralitat d'emissions el 2.050.

L’adhesió implica l’elaboració d’un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) en dos anys, així com informes de control i seguiment. La redacció del PAESC, que ja s’ha sol·licitat dins del catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona, prioritza la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes, i permet l’accés a ajudes i subvencions supramunicipals per a projectes futurs, com la creació de comunitats energètiques i o la instal·lació d’energia fotovoltaica.

“Aquest Pacte conté accions que només es poden assolir amb la participació de múltiples àrees municipals i de la ciutadania. És una declaració d'intencions de tot el municipi”, va assegurar Carreira.

Audio file

El regidor Samuel Rodríguez d’Olesa Oberta-En Comú Podem va expressar el seu suport al punt, tot i que va destacar la importància d'analitzar com s'assolirà l'objectiu de la proposta. Rodríguez va posar d’exemple la implementació del carril bici que, segons la seva opinió, no s’adapta a la realitat del municipi. “Arribem a l’objectiu però tinguem en compte com”, va dir el regidor.

Audio file

Jessica Fernández, del PP, va considerar que “l’impacte que fem els olesans al medi ambient és mínim, no arribem ni a un gra de sorra”. Per aquest motiu, la regidora es va interessar per quin cost tindria l’adhesió. 

Audio file

Des del PSC, Carlos Fernández va valorar positivament la proposta: “és indubtable que tots els actores socials, polítics, econòmics i també la ciutadana hem de contribuir per tenir un clima millor. En aquest sentit, pactes com aquest no deixen de ser una bona notícia”. Ara bé, va expressar el desig de la seva formació política de que l’oposició participés de manera activa en la redacció del PAESC.  

Audio file

El regidor de Medi Ambient, Ivan Carreira, va explicar que la redacció del PAESC suposava “aterrar a la casuística local una planificació estratègica generalista” i va recordar que aquest no suposa cap despesa per a l’ajuntament ja que està subvencionat íntegrament per la Diputació de Barcelona. En el seu torn, Carreira també va assegurar que es tindria en compte la col·laboració de l’oposició per a redactar-lo: “com hem dit abans no només afecta a moltes regidories dins un ajuntament sinó que ens afecta a tots”. 

Audio file

Ja al torn de portaveus, Ferran Cerdeira, de Junts per Olesa, va avançar que el seu grup votaria a favor de la proposta “especialment perquè si tirem endavant aquest pla, podrem tenir  accés a subvencions en matèria energètica per la col·locació, per exemple, de plaques fotovoltaiques, que ens fan molta falta”.

Audio file

Des d’ERC, Anna Valero, va manifestar la satisfacció del seu grup per la proposta i va dir que votarien a favor: “en comptes de parlar del cost i la despesa a la població, voldríem parlar de beneficis i de tot allò que ens aportarà en positiu”. 

Audio file

En la seva intervenció, el regidor del Bloc Olesà-CUP, Marc Serradó, va expressar el suport del seu grup municipal a la redacció del PAESC. Serradó va subratllar la creixent preocupació de la ciutadania pel canvi climàtic i va assenyalar que el pla no es limita a la mitigació dels efectes del canvi climàtic, sinó també contempla l'adaptació del municipi a aquests canvis. “És important que aquest pla ens doni una estratègia a deu anys vista sobre què hem de fer i ens assessorarem d’experts en mitigació i adaptació al canvi climàtic per no prendre decisions de manera arbitrària”

Audio file

El regidor del PSC, Fernando Vicente, va destacar la importància d'assolir els compromisos de cara al 2030 i va coincidir amb Carreira en que “cal considerar els beneficis per a la societat i el futur i això requereix d’un treball transversal de totes les regidories, especialment en àmbits com l’energia i la promoció econòmica”. Vicente va cloure la seva intervenció assegurant el vot a favor del PSC i el suport del seu grup a la redacció del pla. 

Audio file

L’adhesió al “Pacte de les alcaldies pel clima i l'energia” es va aprovar amb el suport de tots els grups municipals excepte Ciutadans, que s’hi va abstenir, i el PP, que hi va votar en contra.

Aprovada la moció per a la creació d’una comissió informativa per a l’estudi d’una tarifació social dels serveis municipals

La moció presentada per Olesa-Oberta-En Comú Podem, amb l’adhesió del PSC, per a la creació d’una comissió informativa per a l’estudi d’una tarifació social dels serveis municipals va rebre el suport del ple municipal. Tots els grups hi van votar a favor, excepte Ciutadans, que s’hi va abstenir.

El regidor d’Olesa Oberta-En Comú Podem, Samuel Rodríguez, va exposar que la moció “busca ajustar les tarifes dels serveis municipals a la realitat social i econòmica de les unitats familiars, garantint una major accessibilitat de la ciutadania”. La moció proposa la creació d'una comissió d'estudi que avaluï diferents fórmules per aplicar la tarifació social a la majoria dels serveis municipals. “Es busca que les tarifes reflecteixin la capacitat econòmica de les famílies, tenint en compte la renda familiar, les despeses d'hipoteca o lloguer, i el nombre de membres de la família”.

Audio file

Abans de passar al torn de regidors, l’alcalde va agrair el “treball en profunditat” que havia fet Olesa Oberta-En Comú Podem a l’hora de preparar la moció.

Audio file

En la mateixa línia, José María Paniello, de Ciutadans Olesa, també va felicitar la feina feta des d’Olesa Oberta-En Comú Podem. Per al regidor, la “tarifació social, tot i que sona bé, comporta un treball molt gran per al personal tècnic de l’ajuntament” i a més, va considerar que “faria pujar la despesa pública”. 

Audio file

La regidora Jessica Fernández, del PP, va demanar a Rodríguez informació concreta sobre l'impacte econòmic de les taxes en diferents tipus de famílies, com ara les de dos adults i dos fills o les monoparentals.

Audio file

El regidor del Bloc Olesà-CUP, Jordi Martínez, va començar la seva intervenció en representació de tot l’equip de govern. Malgrat “compartir l'esperit de la moció per garantir que cap persona quedi exclosa dels serveis municipals per qüestions econòmiques”, Martínez va explicar les dificultats inherents a la implementació d'impostos personalitzats, ja que requereixen un esforç administratiu addicional, i a més, va avançar que el dèficit del servei no es podia acabar cobrint amb la pujada d’un altre taxa.

Martínez va expressar el suport de l'equip de govern a la creació d'una comissió per abordar aquestes qüestions, però va proposar algunes modificacions als punts de la moció. Va suggerir ajornar l'implementació de les propostes fins que la comissió presenti els seus resultats i va demanar que la comissió informativa no generi despeses addicionals i que els seus membres no rebin compensació econòmica. El regidor va cloure manifestant la disposició de l'equip de govern a aprovar la comissió informativa amb aquestes condicions.

Audio file

Des del PSC, Fernando Vicente va deixar en mans del regidor d’Olesa Oberta l’acceptació de les modificacions de la moció proposades per  de l’equip de govern: “nosaltres hem manifestat en tot moment el suport del regidor Olesa Oberta, que és qui va presentar la moció i des del PSC ens vam adherir. Entenem que és una decisió d'Olesa-Oberta i l'acompanyarem en la que prengui”.

Audio file

Un cop acceptada la proposta de modificació pel regidor d’Olesa Oberta-En Comú Podem, que va qualificar com “raonable”, el secretari va tornar a llegir la moció amb els nous acords i el debat del punt plenari va continuar.

La regidora Lourdes Garcia, del PSC, va explicar que el seu grup es va adherir a la moció “per garantir que totes les persones puguin accedir als serveis i instal·lacions públiques sense exclusions econòmiques”. Garcia va reconèixer que, “tot i que ja es destinen ajuts a les persones més vulnerables des de Serveis Socials, hi ha famílies amb un perfil econòmic baix que també necessiten ajuda”. Per això, va defensar la creació d'una comissió o grup de treball per estudiar la proposta.

Audio file

Domènec Paloma, de Junts per Olesa va expressar el seu agraïment “pel treball i esforç realitzats en l'estudi presentat”, però va indicar la necessitat “d’aterrar en els càlculs”, indicant que hi ha factors, com l'amortització i la capacitat màxima d'usuaris, que podrien afectar l'equilibri del servei. Va destacar que, tot i que en alguns serveis s'obliga a cobrir el 100% del cost, aquest no és sempre el cas. Paloma va convidar a discutir aquests aspectes a la comissió informativa. 

Audio file

Tots els grups municipals (Bloc Olesà-CUP; PSC; ERC; Junts; PP i Olesa Oberta) hi van votar a favor de la moció, excepte Ciutadans, que s’hi va abstenir.

Aprovació de la fórmula de revisió de preus del contracte de recollida de residus municipals i neteja viària

La incorporació d’urgència a l’ordre del dia de l’aprovació de la fórmula de revisió de preus del contracte de recollida de residus municipals i neteja viària va rebre el suport de Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts. PSC, Olesa Oberta i Ciutadans s’hi van abstenir, i PP hi va votar en contra.

El regidor de Medi Ambient, Ivan Carreira, va ser l’encarregat de presentar la proposta, centrada en l'aprovació de la fórmula de revisió de preus per al contracte de recollida de residus municipals i neteja viària, el qual finalitza aquest setembre. Segons la llei, es requereix un informe preceptiu valoratiu de l'estructura de costos per a contractes superiors a cinc milions d'euros (i el model en el què està treballant l’ajuntament, té un cost de licitació de 24 milions d’euros).

Amb la informació de empreses del sector i per evitar que el contracte quedi desert, Carreira va explicar que des de l’equip de govern es va decidir permetre la revisió de preus. El regidor va destacar la urgència d'aquesta proposta, ja que “el procés de revisió ha estat sobrevingut i pressiona el calendari d'actuacions”. Carreira va demanar el vot favorable de la resta de grups “per guanyar temps i evitar la pròrroga del contracte actual”.

Audio file

El regidor de Olesa Oberta-En Comú Podem va expressar la intenció del seu grup de no ser un obstacle per a un contracte important per a l'Ajuntament d'Olesa i va avançar que votaria abstenció per la manca de temps que havia tingut per revisar la documentació relacionada amb el contracte. 

Audio file

Des del PSC, Carlos Fernández també va indicar que el seu grup s’hi abstindria. Tot i reconèixer l'urgència del tema i el possible impacte en el procés de licitació, van destacar que, “per abordar l'expedient de manera més tècnica i acurada”, no podien votar a favor de la proposta.

Audio file

La fórmula de revisió de preus del contracte de recollida de residus municipals i neteja viària es va aprovar amb els vots a favor del Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts. PSC, Olesa Oberta i Ciutadans s’hi van abstenir, i PP hi va votar en contra.

Sol·licitud del traspàs a la Diputació de Barcelona de la titularitat d’un tram de la carretera BV-1201 

El ple també va aprovar la sol·licitud a la Diputació de Barcelona del traspàs de la titularitat d’un tram de la carretera BV-1201. El punt va comptar amb el vot favorable de tots els grups municipals, excepte el PP i Ciutadans, que s’hi van abstenir.

L’encarregat de presentar el punt va ser el 1r tinent d’alcalde i regidor de Planejament i Urbanisme, Marc Serradó. Segons va explicar Serradó, la sol·licitud del traspàs a la Diputació de Barcelona fa referència al tram comprès entre la rotonda del supermercat Aldi i l’entrada al municipi de la coneguda com carretera de les Carpes, que “passaria a ser part de la xarxa viària urbana i els usos quedarien normalitzats”.

Audio file

En el seu torn, el regidor de Ciutadans Olesa, José Maria Paniello, va preguntar si hi hauria “una contraprestació econòmica per donar aquest nou servei”. 

Audio file

Des d’Olesa Oberta-En Comú Podem, Samuel Rodríguez es va mostrar perplex de que aquest tram de carretera no fos de la xarxa viària municipal i per tant, l’ajuntament “no pugui cobrar el gual d’entrada i sortida de vehicles del supermercat”. A més, el regidor també va mostrar la seva sorpresa de que, durant més de dues dècades, tampoc s’hagués cobrat el gual del supermercat Dia, que també es troba en el mateix tram.

Audio file

El regidor del PSC, Carlos Fernández, va recordar que l'origen del problema va ser una denúncia de la Diputació contra un supermercat per obrir una entrada i sortida de vehicles en una ubicació no autoritzada. “Si no, no haguéssim demanat cap mena de cessió del tram de carretera”, va dir.

Fernández va reclamar que aquesta sol·licitud podria haver servit per millorar altres àrees, com el camí per a vianants fins al cementiri.

Audio file

El regidor de Planejament i Urbanisme va reconèixer que hi havia alguns dubtes que no podia respondre en aquell moment i va sol·licitar als membres que votessin a favor, tot i que hi havia qüestions sense resposta.

Altres punts de l’ordre del dia

El Ple va aprovar una modificació de crèdit en relació a un import de 2.000 euros que no van ser assignats correctament a la partida de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+. Bloc Olesà-CUP, ERC, Junts i Olesa Oberta hi van votar a favor; el PSC i Ciutadans s’hi van abstenir, i el PP hi va votar en contra. També es va aprovar un reconeixement extrajudicial de crèdit amb els vots a favor del Bloc Olesà-CUP, ERC, Junts, Olesa Oberta i Ciutadans. En aquest punt, PSC i PP s’hi van abstenir.

D’altra banda, es va aprovar per unanimitat dues propostes de declaració d’obres d’especial interès municipal, a la plaça de Catalunya número 28-30 i al carrer del Metge Carrera, número 94. Aquestes obres comptaran amb una bonificació del 95% en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO).

L’ordre del dia va contemplar molts punts que feien referència a la modificació de la composició de diferents comissions on hi ha representats els regidors i regidores municipals, arran la recent incorporació del regidor Daniel Ribas, del PSC, en substitució de Zully Pérez, i José María Paniello, de Ciutadans Olesa, en substitució de Vanesa Carrasco. 

Precs i preguntes

En l’apartat de precs i preguntes, les qüestions plantejades per l'oposició van girar al voltant, entre d'altres, sobre les reunions de la regidoria de Salut Pública i la formació dels professionals tècnics de l'ajuntament en matèria de protecció i drets dels animals.