14/08/23

Èxit de la sortida nocturna per anar a veure Els Perseids

L’activitat ha permès contemplar des del Pla del Fideuer la pluja d’estels i el pas dels satèl·lits Starlink en una jornada on han participat més de tres-centes persones de diferents municipis de tota Catalunya.

Image
Sortida nocturna per anar a veure Els Perseids

Més de tres-centes persones han participat aquest dissabte, 12 d’agost, en la caminada popular per anar a veure Els Perseids o “Llàgrimes de Sant Llorenç” al Pla del Fideuer. L’activitat, organitzada pel Departament de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, ha permès observar al cel nocturn els estels fugaços, que en aquesta època de l'any són més visibles, i l’òrbita dels satèl·lits de telecomunicacions Starlink.

L’excursió ha començat a les vuit de la tarda a l’aparcament del pavelló municipal Salvador Boada, des d’on ha partit la ruta ascendent de quatre quilòmetres i dificultat moderada fins al Pla del Fideuer.

Un total de 314 persones procedents tant d’Olesa de Montserrat com d’una quarantena de municipis de l’entorn i d’arreu de Catalunya (Abrera, Calafell, Esparreguera, Hospitalet de Llobregat, Martorell, Rubí, Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts, Viladecavalls...), han participat en la sortida guiada, que ha arribat al Pla del Fideuer a dos quarts de deu del vespre. 

En aquest enclavament privilegiat, amb grans camps de visió i allunyat de la contaminació lumínica, ha començat el sopar de pícnic i l’observació astronòmica de la pluja d’estels fugaços. Enguany, un cel nocturn clar, sense lluna plena ni núvols, ha permès veure més d’una desena de “Llàgrimes de Sant Llorenç” i els satèl·lits de telecomunicacions Starlink llançats per l'empresa nord-americana Space X d'Elon Musk. 

Durant l'activitat, el guia de natura de l’Ajuntament d’Olesa, Joan Soler, ha divulgat conceptes astronòmics que també es podien observar al firmament, com constel·lacions i planetes.

Passada la mitjanit, totes les persones participants han començat el recorregut de tornada fins al punt d'origen, on han arribat satisfetes, sobretot les que han gaudit per primera vegada de l'experiència.

L’activitat ha comptat amb el suport logístic i preventiu de l’ADF de Vacarisses.