17/10/24

Arriben les XX Jornades de Memòria i Justícia d’Olesa

Del 18 d’octubre a l’1 de novembre, Olesa acull una conferència sobre els judicis militars franquistes, actes institucionals d’homenatge als 4 alcaldes de la Segona República i als afusellats als cementiris d’Abrera i Olesa, la projecció del film ”Sierra de Teruel”, i l’exposició sobre “Vencedors i vençuts”.

Image
XX Jornades de Memòria i Justícia

Cartell de les Jornades de Memòria i Justícia

Tornen les jornades "Memòria i Justícia" a Olesa de Montserrat. Unes jornades organitzades per la regidoria de Memòria Històrica que han esdevingut una commemoració fonamental per recordar, entendre i reflexionar sobre la història i els fets que van marcar els anys de la Guerra Civil i la repressió franquista.

El tret de sortida dels actes serà aquest divendres 18, amb la conferència “Els judicis militars franquistes: la llista de recuperació jurídica de les víctimes del franquisme (1939-1978)”, a càrrec de Jaume Vila, arxiver de l’Arxiu Nacional. L’acte es farà a les 19 h a l’Auditori de la Casa de Cultura.  

Xavier Rota, regidor de Memòria Històrica, explica que “aquesta conferència parlarà dels judicis militars franquistes i de la llista de reparació jurídica, de les persones que van ser jutjades per temes polítics, socials, per condició sexual etc i que el Franquisme perseguia. La xerrada té relació amb la recerca que està fent l’Arxiu  dels familiars dels 166 olesans i olesanes que van patir els judicis sumaríssims. Aquesta cerca és molt complexa i demanem que qui tingui informació ho comuniqui a través del correu electrònic a arxiu@olesademontserrat.cat”.

Audio file

Al web municipal es pot trobar tota la informació del certificats de nul·litat dels judicis franquistes i la llista de persones encausades d’Olesa.    

Dissabte 19, es farà l’acte central de les jornades. A les 12h del migdia, a la plaça Fèlix Figueres i Aragay, hi haurà l’acte institucional d’homenatge als 4 alcaldes de la Segona República d’Olesa (1931-1939). Comptarà amb la intervenció musical del Duet Clarianes.  

“L’organització d’aquest acte es remunta a una moció de ple de l’any 2007 que demanava recordar els 4 alcaldes d’aquesta Segona República. Un, Fèlix Figueras i Aragay, va ser afusellat; i els altres tres que el van succeir fins a l’arribada de l’exèrcit franquista, Miquel Matas Estebanell, Ramon Parera i Figueras i Jaume Garriga i Colom, es van haver d’exiliar. L’objectiu és recordar-los, contactar amb les famílies i homenatjar-los” ressalta Rota.  

Audio file

Dissabte 26, tindrà lloc la projecció de la pel·lícula “Sierra de Teruel” (1945) d’André Malraux. Serà a les 17.30h a l’Auditori de la Casa de Cultura i posteriorment es farà una taula rodona amb Antoni Cisteró, Fèlix Figueras i Josep Puy.

Aquesta activitat està organitzada per l’entitat OlesaAteneu. 

El dia de Tots Sants, 1 de novembre, tindrà lloc l’acte institucional del 85è aniversari dels afusellaments d’Abrera i Olesa. Es farà una l’ofrena floral al Cementiri de Can Singla. “L'acte iniciat als anys 1990 per iniciativa popular, es realitza davant el monument dedicat a les 333 víctimes mortals olesanes de la Guerra Civil. Actualment Fèlix Figueras, Joana Llordella i Blanca Mampel continuen la recerca que ja arriba a més de 1.300 persones represaliades”, apunta el regidor de Memòria Històrica.

Després de l'ofrena a Olesa, a les 12h, hi haurà l'ofrena al Cementiri Vell d'Abrera i després, a la fossa comuna del Cementiri Vell d’Abrera. 

Audio file

La darrera de les activitats serà l’exposició “Vencedors i vençuts”, produïda pel Memorial Democràtic, que analitza l’impacte de la Guerra Civil a Catalunya i en els catalans.

La mostra es podrà visitar al Centre Cultural Cal Puigjaner del 8 de novembre al 8 de desembre.

L’Ajuntament d’Olesa organitza aquestes jornades de Memòria i Justícia 2 cops l’any: al voltant del 14 d’abril, el Dia de la proclamació de la Segona República al 1931; i del 15 d’octubre, el Dia Nacional de record a les Víctimes de la Guerra Civil i la repressió Franquista.