05/07/23

La Xicoira, l’habitatge cooperatiu d’Olesa, encara el tram final de la seva rehabilitació

El grup motor, que té previst inaugurar l’edifici a la tardor, obre les portes el dissabte 8 de juliol per donar-se a conèixer i oferir els habitatges disponibles. Gràcies a un acord amb l’Ajuntament d'Olesa, tindran preferència la gent jove i gent gran empadronada al municipi.

Image
Cartell anunciant les portes obertes de La Xicoira pel juliol de 2023

Sostre Cívic ha anunciat la proximitat de la inauguració del primer projecte d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús d’Olesa de Montserrat i de la comarca del Baix Llobregat. Per aquest motiu, el grup de sòcies que ocuparà l'edifici organitza una jornada de portes obertes per aquest dissabte 8 de juliol a les 13 h. L'objectiu d'aquesta iniciativa és mostrar el resultat final de les obres de rehabilitació a veïns, entitats i amics, a més de difondre el projecte per omplir les darreres places disponibles. L'objectiu és inaugurar l'edifici entre setembre i octubre d'aquest any.

'La Xicoira' és un projecte que representa una fita significativa en matèria d’habitatge per a Olesa i ofereix 25 habitatges totalment equipats d'entre 42 i 75 m², juntament amb espais col·lectius complementaris. La cooperativa gestora Sostre Cívic ha acompanyat el grup impulsor en totes les fases de promoció d'aquest projecte d’habitatge alternatiu. 

Per unir-se a aquest projecte innovador, cal convertir-se en soci de la cooperativa Sostre Cívic i complir els requisits d'Habitatge de Protecció Oficial (HPO). En virtut d'un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament, es donarà preferència a les persones empadronades a Olesa de Montserrat amb un mínim de 2 anys d'antiguitat, així com a col·lectius específics com joves menors de 35 anys i persones majors de 65 anys.

Aquesta iniciativa va néixer a finals del 2021, quan Sostre Cívic va adquirir l'immoble situat entre els carrers Pau Casals i Colom 41-47, al barri de l'Eixample. L'edifici, un projecte immobiliari inacabat, ja comptava amb l'estructura, soterranis i parets exteriors construïdes. Les obres van començar el març de 2022 i han durat 15 mesos, centrant-se en la millora de l'edificació existent amb una distribució més eficient dels habitatges, millora de l'accessibilitat, eficiència energètica, aïllament acústic i tèrmic, instal·lacions centralitzades i plaques fotovoltaiques. A més, s'ha treballat en els acabats per a l'entrada a viure dels habitatges. Les obres han estat dirigides per La Constructiva SCCL, la primera gestora de construcció cooperativa i sense ànim de lucre del país, que ja ha construït edificis cooperatius com La Balma i Cirerers a Barcelona.

Què és l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús?

L'habitatge cooperatiu en cessió d’ús és una alternativa al mercat especulatiu de l'habitatge. "El dret a l'habitatge està garantit a llarg termini, entenent-lo com un bé d’ús i no per a la inversió", afirmen des de Sostre Cívic, que defineixen el model d'acord amb dues característiques: la propietat col·lectiva i el dret d’ús.

L’habitatge no es pot ni vendre ni llogar, donat que la propietat és de tots els socis de la cooperativa. La gestió de la promoció és democràtica i participativa. Això evita el model especulatiu i el lucre personal. Els socis de la cooperativa poden viure als habitatges de manera indefinida. Fan una aportació inicial (retornable si mai marxen del projecte) per col·laborar amb el finançament i, mensualment, unes quotes estables per a cobrir el manteniment i el funcionament del projecte.

Gràcies al suport de la Generalitat i de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, les aportacions inicials de capital necessàries per entrar al projecte van dels 15.000 € als 26.000 €, i les quotes mensuals es queden entre els 500 € i 750 €.

Segons Sostre Cívic, amb aquest projecte “recuperem patrimoni privat en desús de mans d’un fons immobiliari, i complim amb la funció social de l’habitatge des de l’autopromoció amb lògica de bé comú i no-lucre”.