11/08/23

Recta final de les obres d'adequació de l’antic convent de les Paüles com a allotjament social puntual

Les obres de reforma ja han finalitzat i ara manca dotar l'espai de mobiliari. També s'ha d'enllestir el protocol d’usos per a que pugui entrar en funcionament.

Image
Visita al reformat convent de Les Paüles

L’Ajuntament d’Olesa ha entrat en la recta final del projecte de reforma de l’antic convent de les Germanes Paüles (al carrer de Santa Oliva, 34) per adequar-lo com a allotjament social puntual per a famílies d’Olesa. Ara ja s'han enllestit les obres però per a que pugui entrar en funcionament primer s'ha d'acabar d'habilitat amb mobiliari i s'ha d'enllestir el protocol d’usos. 

El regidor de Benestar Social, Jordi Martínez, ha recordat que amb aquest projecte l'Ajuntament compleix amb la voluntat de la congregació, quan va cedir l'immoble. 

Audio file

L'edifici tindrà un ús de primer acolliment per a aquelles persones que, per diferents circumstàncies, hagin de deixar la seva residència habitual, com pot ser a causa d'un incendi, per un desnonament o per altres raons d’emergència social. L'espai no tindrà un ús com a habitatge definitiu per a les persones afectades, sinó d'espai d'allotjament puntual d'emergència mentre la família pot tornar a casa seva o troba un allotjament definitiu. Segons Jordi Martínez, "no és un habitatge, s'assembla més a un alberg per poder donar un primer acolliment, de manera puntual, a aquelles famílies d’Olesa que es troben en situació de risc o estan vivint una situació precària fins a que tinguin un habitatge”.

Audio file

El convent de les germanes Paüles és una propietat molt gran i les obres no s'han fet a tot l'edifici. Els treballs s'han centrat en la part que dona al carrer de Santa Oliva, a l’espai que ocupen quatre casals. Recentment, els membres del consistori olesà van poder fer una visita d'obres a l'espai ja reformat, on només queda pendent posar-hi el mobiliari. 

Les obres de reforma han aprofitat l’estructura que tenia l’antic convent, amb zones comunes com el menjador, la cuina o la bugaderia, i espais privats com les habitacions, situades a les plantes primera i segona. Hi ha habitacions per a 2, 3, 4 i 5 persones. En total, té una capacitat per acollir un màxim de 25 persones.

Audio file

La gestió de l’equipament encara s’ha de concretar i quedarà definida en el protocol d’ús que està redactant el Departament de Benestar Social. L'objectiu és que el protocol estigui enllestit i aprovat a principis de la tardor, per a que l’espai pugui estar operatiu just després.

Una congregació molt vinculada a Olesa

Les Germanes de la Caritat de Sant Vicenç de Paül es van establir a Olesa l'any 1929, en una casa que els va donar la família Puigjaner i que estava destinada a una de les seves filles, Empar, monja d'aquesta ordre. Al llarg dels 90 anys que les germanes van estar al municipi, van dedicar el seu treball a tasques socials com atenció domiciliària a malalts; cura de nens i nenes a la llar d'infants; ajuda amb menjar, roba i material als més necessitats, i atenció a la gent gran. Quan va marxar, van cedir la propietat a l’Ajuntament amb la voluntat que l’edifici continués donant servei als veïns i veïnes del municipi.