15/06/23

Olesa ret homenatge a les víctimes olesanes dels camps de concentració nazi amb tres noves llambordes Stolpersteine

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, a través de la regidoria de Cultura i Memòria Històrica, col·locarà aquest divendres les últimes llambordes en record de les víctimes olesanes de l’Holocaust.

Image
Llambordes Stolpersteine a Olesa de Montserrat

L’Ajuntament d’Olesa instal·larà aquest divendres, 16 de juny, tres noves llambordes Stolpersteine a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay en record de Miquel Boada Navarro, Jaume Manyà Argilaga i Josep Piñol Mayor, víctimes olesanes de l’Holocaust. L’acte institucional començarà a les 18 h i comptarà amb la presència de l’alcalde en funcions de l’Ajuntament d’Olesa, Miquel Riera, el regidor en funcions de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, i el cronista de la vila, Toni Pérez, així com membres de la corporació municipal i familiars de les víctimes olesanes als camps de concentració nazis.

El regidor en funcions de Cultura i Memòria Històrica ha destacat que "Olesa és el quart poble de Catalunya a instal·lar aquestes llambordes en record de totes i cadascuna de les víctimes olesanes que van patir l'horror dels camps de concentració", i ha recordat que "hi va haver una primera remesa l'any 2018 i ara, gràcies a la gran tasca d'investigació olesana, en col·laboració amb l'Associació Amical de Mauthausen i la Xarxa de Memòria Història del Baix Llobregat, s'han descobert tres noms més i es pot recuperar i recordar la seva història, els fets que van passar i el seu record". 

Miquel Boada Navarro, Jaume Manyà Argilaga i Josep Piñol Mayor. Aquests són els noms dels tres olesans que van patir l’horror dels camps de concentració nazis i que, des d’aquest divendres, quedaran immortalitzats gràcies a aquestes llambordes.

Durant l’acte, es llegirà la biografia de les tres víctimes: 

  • Miquel Boada Navarro. (Olesa de Montserrat 1905 – alliberat Mèxic). Nascut a Olesa de Montserrat el 07.05.1905, resident al carrer de Coscoll, juntament amb la seva dona Maria Asensio Sánchez, la seva filla Llúcia Boada Asensio i el seu fill Rossend Boada Asensio. Va ser president del Sindicat Obrer d'Olesa i regidor de la CNT a l'Ajuntament d'Olesa entre el 16.10.1936 i el 14.11.1938. El 07.09.1942 va ingressar com a treballador forçat a Hessisch Lichtenau (sub-camp de Buchenwald, estat de Turíngia). Amb el final de la guerra va ser alliberat i es va exiliar a Ciutat de Mèxic.
  • Jaume Manyà Argilaga. (Falset 1917 – Mauthausen 1941). El seu germà Josep Mañà Argilaga va ser regidor del PSUC a l'Ajuntament d'Olesa entre el 16.10.1936 i el 14.11.1938. El 13.08.1940 va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen amb el número de matrícula 3771, camp on va acabar morint el 12.12.1941.
  • Josep Piñol Mayor. (Ribes de Freser 1916 – Alliberat. Olesa de Montserrat). Originari de Ribes de Freser vivia al carrer Sastre d’Olesa. Va ser deportat des de l’St. XI-B Fallingbostel (Land de Baixa Saxònia) al camp de concentració de Mauthausen el dia 27.01.1941 amb el número de matrícula 6107, on va sobreviure fins a ser alliberat.

Els Stolpersteine (la traducció del seu nom vol dir “llambordes per ensopegar”) són llambordins fets de formigó de 10cm x 10cm coberts d’una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona. L’objectiu d’aquesta obra de l’escultor alemany Günter Demnig és fer aturar el vianant i fer-lo pensar en aquella persona desapareguda, assassinada i torturada pel nazisme.

Des de l'inici del projecte, el 1993, s’han col·locat més de 50.000 llambordins a més de 21 països arreu d’Europa. Cada llambordí està fet a mà, un per un, un gest de respecte que vol explícitament contrastar amb l'exterminació industrialitzada perpetrada pels nazis. A Catalunya, la petició de llambordins es fa a través del Memorial Democràtic de Catalunya. En el cas d’Olesa, aquest divendres es col·locaran tres nous llambordins que se sumaran als d’Eduard Boada Oliver, Joan i Ramon Cerdà Paraire, Joan Duran Sarri, Miquel Grau Mateu, Francesc Llongueras Marcet, José Marcos Martínez, Josep i Salvador Bartolomé Gajón, Francesc Margalef Treig, Manel Martín Alquezar, Josep Valldeperas Macià i Eugeni Vidal Forcada.