21/12/20

Es redueixen els fets delictius durant el 2020 a Olesa de Montserrat

Els més habituals són els delictes contra el patrimoni (estafes per compres a internet, furts i robatoris) que enguany s'han quantificat, de mitjana, en 67 incidents al mes, per sota de la mitjana de Catalunya que es situa en 77. Pel que fa a l'accidentalitat del trànsit, enguany ha continuat la tendència de reducció d'accidents que s'arrossega des de 2018.

Image
Es redueixen els fets delictius durant el 2020 a Olesa de Montserrat

La Policia Local d'Olesa de Montserrat ha anunciat aquesta setmana que els fets delictius durant el 2020 han disminuït al municipi un 10% respecte el 2019. El cap de la Policia Local, Isaac Aymerich, ha explicat que en el cas del nostre municipi, més del 70% dels fets delictius són delictes contra el patrimoni (robatoris, furts i estafes). De la mateixa manera, l'accidentalitat (el número d'accidents dins el nucli urbà) també s'ha reduït enguany i continua amb la mateixa tendència a la baixa de 2018. Aquestes van ser alguna de les dades que es van comentar a la darrera reunió de la Junta Local de Seguretat en la qual hi participen Mossos d'Esquadra, Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil. Políticament, també va comptar amb l'assistència de l'alcalde, Miquel Riera; el regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Martínez, i José María Paniello, regidor de Ciutadans i com a representant dels partits de l'oposició.

 

Pel que fa a la seguretat ciutadana, el cap de la Policia Local ha destacat que en el global de 2020 les incidències registrades pel cos policial ha disminuït i que aquest 2020 es xifren, a hores d'ara, en un total de 802, el que suposa una reducció del 10% respecte el 2019 en què es van quantificar 894 incidències. Aymerich ha puntualitzat que malgrat hi ha actes (com els delicitius) "que han disminuït durant el confinament" d'altres "com conflictes entre veïnat i discussions es van incrementar en els darrers mesos". Pel que fa a fets delictius, Olesa de Montserrat ha registrat, de mitjana, 67 incidents cada mes, "per sota de la mitjana de Catalunya, que és de 77", segons Aymerich. Sobre la tipologia dels delictes, el cap de la Policia Local ha afirmat que el gran volum d'aquests fets es tracten de delictes contra el patrimoni: robatoris, furts i estafes relacionades amb compres per internet. Pel que fa a la tramitació de denúncies, enguany fins el moment se n'han tramitat un total de 1.200 denúncies. Des de la Policia Local també s'ha destacat que "a més de menys fets delictius, el nombre de fets resolts i persones detingudes ha crescut en comparació d'anys anteriors". 

 

Pel que fa a l'accidentalitat, el cap de la Policia, Isaac Aymerich, ha dit que fins el moment s'han registrat aquest 2020 un total de 35 accidents de trànsit al nucli urbà "tot i que aquesta xifra cal contextualitzar-la en un any excepcional que ha estat marcat per la pandèmia amb un llarg confinament de la població i restriccions de mobilitat". En tot cas, malgrat que les dades són excepcionals, Aymerich ha apuntat que l'accidentalitat ja es va reduir un 15% el 2018 respecte el 2019, baixant de 121 a 141 accidents al nucli urbà. Sobre aquesta reducció d'accidentalitat, el regidor de Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Jordi Martínez, ha remarcat que és "conseqüència d'estudiar l'accidentalitat al municipi i de corregir determinats punts negres detectats" com és el cas d'actuacions que durant el 2018 i 2019 es van fer a les cruïlles de l'avinguda Francesc Macià amb carrer dels Ferrocarrils Catalans i del carrer Vilapou amb Colom. 

 

El cap de la Policia Local d’Olesa, Isaac Aymerich, ha afirmat que el més positiu d'aquesta tendència és que ni el 2018, el 2019 i el que portem de 2020 s’ha produït cap víctima mortal en accident de trànsit al municipi. A més, excepte el 2018 que es va registrar un ferit greu, la resta d'accidents només han causats danys materials o el resultat han estat ferits lleus. En aquest sentit, el regidor ha explicat que, de cara al 2021, amb l'entrada en vigor de la nova ordenança de circulació, espera que les xifres d’accidentalitat tornin a baixar, sobretot per la limitació de 30 km/hora que s'implantarà al municipi. Des de la Policia Local, a més, també es considera que la nova ordenança també serveixi per reduir el número d'atropellaments. El cap de la Policia ha destacat que enguany s'han produït set atropellaments (dos dels ferits van resultar grues) i també s'han reduït respecte els anys anteriors: el 2019 es van comptabilitzar nou i el 2018 tretze. Isaac Aymerich ha incidit que més del 50% d'aquests accidents de trànsit han estat conseqüència de distraccions al voltant, la majoria relacionades amb l'ús o manipulació del telèfon mòbil mentre es condueix.