11/11/20

La Policia Local insisteix que cal respectar i complir la normativa per contenir i frenar els contagis per Covid-19

La Policia Local ha interposat més d'un centenar de denúncies des del juliol fins ara per l'incompliment de la normativa decretada per les autoritats sanitàries. Entre els incompliments repetits hi ha no dur mascareta o fer botellades. La Policia Local ha advertit que s'estan sancionant i es sancionaran les persones identificades durant les concentracions a la plaça de Catalunya per incompliment del confinament nocturn i per participació en una concentració sense autorització.

Image
La Policia Local insisteix que cal respectar i complir la normativa per contenir i frenar els contagis per Covid-19

El confinament nocturn entre les 22.00h i les 6.00h continuarà vigent, de moment, fins el 23 de novembre i, per tant, és prohibeix transitar per la via pública excepte si es tracta per desplaçaments recollits en les excepcions previstes. Davant les concentracions diàries a partir de les 22.00h que es duen a terme a la plaça de Catalunya des del passat 30 d'octubre, la Policia Local ha advertit que es denunciarà i sancionarà les persones que puguin ser identificades "per superar el límit horari permès i fer una concentració sense la pertinent autorització", segons ha destacat el caporal Xavier Gala.

 

Des de la Policia Local s’incideix en el fet que, davant la segona onada de la pandèmia i el fet que s’hagin incrementat a tot Catalunya el nombre de contagis, és responsabilitat de tothom no vulnerar unes normes encaminades a frenar la propagació del virus. La Policia Local ha establert diferents dispositius i efectius per al compliment de la normativa i el que s'ha detectat és que la infracció més habitual és la de no portar mascareta, no respectar la distància de seguretat o les botellades amb consum d’alcohol compartit a la via pública. Des del mes de juliol fins ara, la Policia Local ha interposat més d'un centenar de denúncies per incompliment de la normativa que s'ha anant establint des de les autoritats sanitàries.

 

Des de l'inici de la pandèmia la Policia Local ha tingut un paper informatiu i pedagògic, i segons Xavier Gala, hi ha hagut un bon seguiment de la normativa per part de la ciutadania i comerços. Per aquest motiu, des de la Policia es vol agrair "el respecte i la col·laboració dels olesans i de les olesanes en general per frenar l'evolució del virus", ja que "només s'ha acabat sancionant a les persones que s'ha detectat que vulneraven alguna de les normatives de manera conscient".

 

Per facilitar la tasca de la Policia, Xavier Gala recomana portar el certificat d'autoresponsabilitat que es pot descarregar al web de la conselleria d'Interior de la Generalitat de Catalunya, sobretot si algú té previst fer algun desplaçament trencant el toc de queda o el confinament municipal de caps de setmana o perimetral de Catalunya dins d'alguna de les excepcions previstes. També recomana acompanyar-lo amb algun altre document que doni suport a la declaració.

 

Situació de la pandèmia a Olesa

 

Segons el portal dadescovid.cat, la taxa de risc de rebrot per Covid-19 a Olesa de Montserrat segueix baixant respecte els darrers dies. L’índex és de 323 i l’anomenada Rt (velocitat de transmissió) de 0,71, és a dir, cada 10 persones amb el virus contagien a 7 persones.

 

Segons les dades facilitades pel CAP, en aquests moments hi ha 58 persones positives amb seguiment domiciliari. Del 7 al 10 de novembre el CAP va fer 122 PCR, de les quals 10 van sortir positives. Des que va assumir la realització de les proves PCR, el passat 11 de maig, el CAP Olesa ha realitzat ja 5.063 tests. A més, des del 2 de novembre també realitza tests d’antígens (molt més ràpids). Concretament, des del 2 de novembre n’ha realitzat 208 test antigènics. Dels realitzats entre el 7 i el 10 de novembre (76 en total), 7 van ser positius i la resta negatius.

 

Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, tres són verdes (és a dir, no tenen cap positiu), i tres grogues, per l’aïllament preventiu per nous residents i en un dels casos, concretament la residència Santa Oliva, pel positiu d’una persona del personal sanitari. De seguida que es va conèixer aquest positiu es van fer proves PCR a tota la plantilla i als residents, i totes han sortit negatives. Al contrari del que s’havia informat erròniament aquest dilluns, la residència Santa Oliva no és vermella, ja que té capacitat de sectorització i per fer grups de convivència. Només es consideren vermelles aquelles residències que tenen un brot descontrolat, i no és el cas de la residència Santa Oliva, on la resta dels residents del centre poden rebre visites de familiars i on es pot seguir fent nous ingressos.

 

Pel que fa a la situació a les escoles d'Olesa, segons el portal Traçacovid a data d’avui hi ha cinc grups confinats de diferents centres: l’escola Josep Ferrà i Esteva, l’escola Daina-Isard i l’institut Creu de Saba (amb un grup cada centre), i l’institut Daniel Blanxart (amb dos grups confinats fins divendres).

 

Les dades sobre la incidència de la pandèmia a tots els municipis de Catalunya es poden consultar al portal web dadescovid.cat; mentre que la situació a les escoles es pot fer al portal https://tracacovid.akamaized.net/